31 kişinin öldüğü rezidansta skandal üzerine skandal! 12 daire 42 daireye çıkarıldı!
Malatya’da 6 şubat depremlerinde 31 kişinin enkaz altında kalarak ölümüne neden olan rezidans binasının imar barışından yararlandırılırken, 12 daire iken başvuru yapıldığı, sonrasında 42 daireye çıkartıldığı savcılık iddianamesinde yer aldı.
31 kişinin ölümüne neden olan yolu Özalper Mahallesi Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan Trend Garden Rezidans ile ilgili hazırlanan iddianamede 12 dairelik binanın 42 dairelik rezidansa dönüştürülmesi sürecinde de skandallar yaşandığı belirlendi.
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinde, rezidans binasının 12 dairelik iken binanı sahibi olan şüpheli Mehmet Selim D. tarafından imar barışından yararlanmak için 11 daire yerine 39 bağımsız bölüm için ayrı ayrı, şüpheli Erkan A’nın ise üzerine olan 1 daireden dolayı 3 ayrı bağımsız bölüm için 14 Aralık 2019 tarihinde başvuru yapıldığı ve binanın ise 30 Aralık 2019 tarihinde satıldığı belirtildi.
İddianamede, skandalı ortaya koyun o kısım şu şekilde;“Soruşturma konusu binanın bilirkişi raporundan da anlaşılacağı üzere Bodrum artı 7 kat olmak üzere 12 bağımsız bölümden oluştuğu, binanın teras katında ise 2 dairenin bulunduğu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden gelen cevap yazısından ise şüpheli Mehmet Selim D. tarafından imar barışından yararlanmak için 39 adet başvuru sonrasında 39 tane bağımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesi alındığı, şüpheli Erkan Adaşlık tarafından imar barışından yararlanmak için 3 bakımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesinin alındığı, şüpheli Erkan A’nın üzerine bir daire olduğu değerlendirildiğinde şüphelilerin her bir bağımsız bölümün 3 adet bağımsız bölüme ayrılması için başvuru yaptıklarının anlaşılacağı, netice olarak toplamda 14 bağımsız bölümden oluşan binanın 42 bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışına başvurduklarının anlaşıldığı, imar barışına başvuru tarihlerinin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen cevap yazısından 14/06/2019 olduğunun görüldüğü, şüpheli Erkan A’nın alınan ifadesinden anlaşılacağı üzere imar barışından yararlanmak için yapmış olduğu başvuruyu Sefa G’nin yönlendirmesiyle yaptığı, başvuru işlemi yapıldıktan sonra söz konusu binadaki şüpheli Erkan A’ya ait bağımsız bir adet bağımsız bölümün 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti ' ne tapudan devrinin yapıldığı, söz konusu binaya ait diğer bağımsız bölümlerin ise 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti 'ne tapudan devrinin yapıldığı, anlaşılacağı üzere şüpheliler Mehmet Selim D. ve Erkan A. tarafından kendi adlarına bulunan bağımsız her bağımsız bölümün 3 ayrı bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışı başvurusunda bulunduktan sonra Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti 'ne tapudan devrini yaptıklarının anlaşıldığı, …”
şeklindeki bilgilere yer verildi.İddianamede,“Binanın şüpheliler Sefa G., Özkan G. ve Engin A’ya ait şirkete geçtikten sonra şüpheli savunmalarından da anlaşılacağı üzere 12 bağımsız bölüm artı teras katta bulunan 2 bağımsız bölüm olmak üzere toplamda 14 bağımsız bölüm olan bina yapısını piyasadan temin ettikleri ustalar vasıtasıyla 42 bağımsız bölüme ayırmak suretiyle tadilat ve tamirat işlemlerini yaparak tamamladıkları, 14 bağımsız bölümü 42 bağımsız bölüme ayırma işleminin binanın statiğini etkileyebilecek nitelikte esaslı tadilatlardan olmasına rağmen bu işlemi uzmanlık alanına göre herhangi bir proje hazırlatmadan yaptıkları, ayrıca bahsi geçen tadilat işlemleri tamamlandıktan sonra 3194 Sayılı Kanun' un geçici 16. Maddesi gereğince kat mülkiyeti ve cins değişikliği işlemi de gerçekleştirdiklerinin Yeşilyurt Tapu Müdürlüğünden gelen cevabı yazıdan görüldüğü, bölme işlemi sonrasında zemin katta bulunan dükkanlar hariç diğer tüm bağımsız bölümlerin Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti üzerine tapudan kaydının yapıldığının anlaşıldığı, …”
denildi.
Savcılık iddianamesinde ayrı bir skandalı daha ortaya çıkardı. O dönemdeki yürürlükte olan İmar Barışı kapsamının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapıları kapsadığı hatırlatan savcılık, rezidansın ise 2019 yılından sonra 42 daireye çıkartılarak imar barışından yararlandırıldığını ortaya koydu.
Savcılığın söz konusu tespiti şu şekilde;“Yine 3194 Sayılı Kanun' un geçici 16. Maddesine göre Yapı Kayıt Belgesinin sadece 31/12/2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan yapılar, aykırılıklar için olduğu, ancak söz konusu yapının 2019 yılından sonra 42 bağımsız bölüme ayrıldığı dikkate alındığında şüphelilerin söz konusu yapıya ilişkin yapı kayıt belgesi almak için başvurdukları tarihte binanın henüz 12 bağımsız bölüm olduğu bu sebepten dolayı eylemlerinin 3194 Sayılı Kanun' un geçici 16. Maddesini düzenleyen Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar başlıklı Denetim' i düzenleyen 10. Maddesi gereğince şüphelilerin gerçeğe aykırı eylemlerinin TCK’nın 206 Maddesinde düzenlenen (Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan söyleme) suçu oluşturacağının anlaşıldığı, bu cümleden bahisle şüpheliler Mehmet Selim D., Erkan A., Sefa G., Özkan G. ve Engin A’nın bu paragrafta bahsedilen eylemlerinin TCK 206. Maddesinde (Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan söylemek) düzenlenen suçu oluşturacağı, …”
Normal şartlarda imar barışından yararlanamayacak olan bina için verilmiş olan izin ve ruhsatların Malatya’daki siyaset, müteahhit ve bürokrasi arasındaki kirli işbirliğini de gözler önüne serdi.
MALATYA SÖZ