500 yıldır özgün mimarisiyle ayakta duruyor

Malatya'da 1566 yılında yaptırılan Uzun Hasan Camii, 500 yıldır özgün mimarisiyle bütün ihtişamıyla ayakta duruyor.

500 yıldır özgün mimarisiyle ayakta duruyor

Yazıhan ilçesine bağlı Fethiye Köyü’nde bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın son saltanat döneminde Hicri 974 (Miladi 1566)  Malatya Beylerbeyi olan Abdüsselam oğlu Mustafa Paşa tarafından inşa edilen Uzun Hasan (Hasan Badırık) Camii asırlardır ayakta duruyor.

Osmanlı mimarisinin en geliştiği devirde yapılan cami, 15’inci yüzyılda Bursa, Edirne ve İstanbul’da meydana gelen ve “ T ”  şeklinde plana sahip ilk Osmanlı Camileri ile gelişme devri yapıları arasında bir geçiş örneğini teşkil ediyor. Caminin yalnız ibadet için değil diğer din ve dünya işlerinin de tedris ve müzakere edildiği çok amaçlı bir ihtiyacı karşılamak üzere yapıldığı gerek plânından gerekse kitabesindeki ifadeden anlaşılıyor.

Kitabesinde "Bu şanlı ve şerefli yapısı yüksek olan hayır eserinin inşası, gaziler ve mücahitl

er Sultanı Sultan Selim Han'ın oğlu Sultan Süleyman'ın günlerindeki ki Allah ona hayırlı fetihler açsın. Hayır sahibi, yüksek Beylerbeyi Abdülselam oğlu Mustafa Paşa'nın açık yardımları ile hitam buldu. Sene Hicri 974" ifadesi yer alan cami, özgün mimarisiyle büyük dikkat çekiyor.

Tamamen kesme taştan yapılan, tek kubbeyle örtülü kare planlı harimi, beş gözlü son cemaat mekanından oluşan camide iki zaviye odası bulunuyor. Mihrabının üst kısmı iç içe geçmiş Mührü Süleyman ile süslenen caminin sekiz basamaklı, korkuluksuz ve kapısız olarak taştan yapılan mihberi bulunuyor.

500 yıldır ayakta duran ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Uzun Hasan (Hasan Badırık) Camii, orijinal haliyle günümüze gelmiştir.