78 kişi ölmüştü! Hakimbey Apartmanı’na 3 ayrı rapor mu verildi?
Malatya’da 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucunda 78 kişinin enkaz altında kalarak vefat ettiği Hakimbey Apartmanı soruşturmasında ortaya çıkan yeni detaylar ‘pes’ dedirtiyor.
Malatya’da 6 Şubat’taki ilk depremde saniyeler içinde yıkılan Zafer Mahallesi Mehmet Buyruk Caddesi 2. Ordu karargâhı karşısında bulunan Hakimbey Apartmanının yıkılması sonucunda enkaz da kalan 3’ü Azerbaycanlı öğrenci olmak üzere toplam 78 kişi vefat etmişti.
24 OCAK DEPREMİ SONRASI DİLEKÇE VERMİŞTİ
Hakimbey Apartmanı’nda hayatını kaybeden Gülen Öner’in 24 Ocak 2020’de meydana gelen Elazığ depremi sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdiği ortaya çıkmıştı.
Öner, 24 Ocak 2020’de Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen ve Malatya’nın da etkilendiği depremden sonra el yazısıyla yazdığı dilekçede,“İkamet ettiğimiz aşağıda açık adresini belirttiğimiz apartmanımızda ve dairemizde 24.01.2020 tarihinde meydana gelen depremde hasarlar ve çatlaklar oluşmuştur. Bu nedenle evimizde ikamet edemiyoruz. Hasar tespiti için yerinde testlerin yapılması için arz ederiz”
ifadelerine yer verdi.Şimdi hayatta olmayan Öner, dilekçenin altına ise“Evde kalamıyoruz. Gelindiğinde yukarıdaki numaramdan iletişime geçilmesini rica ediyoruz”
notunu düşmüş.
24 Ocak depreminin üzerinden geçen üç yılın ardından 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli ilk depremde Gülen Öner ve ablası Fatma Öner ile enkaz altında kaldı ve hayatlarını kaybetti.
DAİRE BAŞI 500 TL PARA TOPLAMIŞLAR
İlk depremde yıkılan Hakimbey Apartmanı’nın enkazında hayatlarını kaybeden Gülen Öner ve ablası Fatma Öner’in kardeşi Bilal Öner, Gaziosmanpaşa 16.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada verdiği ifadede,“6 Şubat Kahramanmaraş depreminde Malatya Merkez'de bulunan Hakimbey apartmanında Fatma Öner ve Gülen Öner isimli kardeşim ile birlikte 78 kişi vefat etmiştir. Vefat eden kardeşim Gülen Öner 24 Ocak Elazığ depreminden hemen sonra Malatya Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğüne binamızda ve dairemizde çatlaklar oluştu diye dilekçe vermiştir. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelenler 11 Şubat 2020 tarihinde binada oturanlardan Ahmet Y.’ye ağır hasarlı raporu, 11 Şubat 2020 tarihinde Gülen Öner'e hafif hasarlı, 21 Şubat 2020 tarihinde Gamze K’ya hasarsız diye rapor vermiştir. Bina yöneticimiz Mehmet O. “Binamızın dış tarafında duvar, sıva, boya çatlağı vardır” deyip daire başı 500 TL topladığını beyan etti. Bütün bunlar ortadayken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü C.B. binada hiçbir şekilde başvuru yok şeklinde beyanda bulunmuştur. Kardeşim Gülen Öner'in dilekçesi kayıtlarda mevcuttur. Ben Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü ve binada inceleme yapan ekiplerin hazırladığı raporların ve çekilen fotoğrafların değiştirildiğini düşünüyorum. C.B’nin görevden el çektirilmesini ve olası kasıtla ölüme sebebiyetten yargılanmasını talep ediyorum. Sanıklardan şikayetçiyim”
dedi.