AĞBABA,SULTANSUYU BARAJININ AKIBETİNİ SORDU BİNLERCE KAYISI AĞACI NASIL SULANACAK?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinin büyük hasara yol açtığı Sultansuyu Barajı’nın meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, Bakan Kirişçi’ye binlerce kayısı ağacının nasıl sulanacağını sordu.

AĞBABA,SULTANSUYU BARAJININ AKIBETİNİ SORDU  BİNLERCE KAYISI AĞACI NASIL SULANACAK?

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba; 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Malatya Sultansuyu Sulama Birliği alanlarını sulayan Sultansuyu Barajı göletinin gövdesinde çok ciddi bir hasar oluştuğunu, bu nedenle barajın kademeli olarak boşaltıldığını belirterek, Sultansuyu Barajı’nın hasardan dolayı işletme alanında bulunan yüzde 80 oranındaki 35 bin dekar arazi ile yaklaşık 350 bin kök kayısı ağacının sulanmasında  büyük problemlere yol açacağını ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr.Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;

1.      Sultansuyu sulama barajı göletinde oluşan hasarın; yaklaşık 600 m uzunluğunda, 3 m derinliğinde, 3 metre genişliğinde olduğu ve baraj gövdesinin, göletin havzasına doğru çökme şeklinde olduğu bilgisi doğru mudur? Eğer bu bilgi doğru ise burada oluşan hasarın barajın patlamasına sebep olup olmayacağı tespit edilmiş midir? Öğrenilmesinden sonra burada ne gibi önlemler alınmıştır?

2.      Sultansuyu Sulama Barajı Göletinin hasar durumunun tespit edilmesi ne kadar sürecektir. Bununla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Çalışma yapılmışsa burada yapılan çalışmadan Kamuoyu ne zaman bilgilendirilecektir.

3.      Baraj gövdesinin tamamı tekrar sökülerek baştan yapılacaksa, Sultansuyu sulama birliği alanında bulunan ağaçlara (350 bin kök) su nereden verilecektir? Sondaj kuyusu açılacaksa burada açılacak sondaj kuyularının maliyeti ve kuyuların çalıştırılmasında harcanacak enerji maliyetleri kimlere ne şekilde ödetilecektir? Deprem bölgesinde birçok sıkıntı yaşayan çiftçilerimize sulama birliğine ödenecek su kullanım hizmet bedelinden farklı olarak ayrıca bir enerji maliyeti çıkarılacak mıdır?

4.      Çiftçilere sondaj kuyusu açılması için gerekli izinler ne şekilde verilecektir? İzin verilecekse burada harcanacak enerji maliyetleri için güneş enerjisi ve yağmurlama sistemleri için destek verilmesi düşünülmekte midir?

5.      DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bu alanlarda açılacak sondaj kuyularının (Kamuoyunda 60-80 adet olarak dillendirilmektedir) yeterli olacağını düşünülmekte midir?

6.      Sultansuyu Barajının işletilmesi söz konusu olmadığına göre açılacak en fazla 100  adet sondaj kuyusundan Malatya İli sulama bölgesi göz önüne alındığında 1200 litre su olacağı, bunun yaklaşık dört katı su, dört ay boyunca kullanıldığı halde bile düzgün bir sulama yapamayan çiftçilere eski kanallardan çok az su iletiminin nasıl yapılacağına dair bir fikriniz var mı?

7.      Bu sulama alanını işletmekten sorumlu olan Sultansuyu Sulama Birliğinin Su Kullanım Hizmet Bedelini alamaması durumunda; Personel ücretleri, Akaryakıt, Araç Bakım Onarım giderlerini nasıl karşılayacağı ile ilgili planlama yapılmış mıdır?

8.      Sultansuyu Sulama barajının hasarının onarımı yapıldıktan sonra Sultansuyu sulama alanlarında kapalı sulama sistemine geçilmesi düşünülmekte midir?