Ahmet Türk'ten İmralı ziyareti yorumu: İki veya üçüncü görüşmede silah bırakma çağrısı gelebilir
Siyasi partilerle görüşme sonrası tekrar İmralı’ya gidileceğini belirten DEM Partili Ahmet Türk, iki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebileceğini ifade etti.
Ahmet Türk'ten İmralı ziyareti yorumu: İki veya üçüncü görüşmede silah bırakma çağrısı gelebilir
Siyasi partilerle görüşme sonrası tekrar İmralı’ya gidileceğini belirten DEM Partili Ahmet Türk, iki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebileceğini ifade etti.
Haber Merkezi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, PKK lideri Abdullah Öcalan'a "Meclis'te DEM Parti grup toplantısına katılıp terörün bittiğini ilan etme" çağrısının ardından DEM Partili Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, Öcalan ile İmralı'da görüştü.
Görüşmenin ardından İçişleri Bakanlığı'nca Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan DEM Parti'li Ahmet Türk'ün de eklendiği DEM Parti heyeti, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'u ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi Meclis'te ziyaret etti. DEM Parti tarafından ziyaretlerin "olumlu" olduğu, tüm siyasi partilerin ziyaret edileceği duyuruldu.
'Malazgirt’te başlayan Türk-Kürt ittifakı aslında bugün de çok geçerli'
DEM Parti heyetinde yer alan Ahmet Türk, Nefes gazetesinden Aytunç Erkin'e konuştu. Ahmet Türk, Bahçeli’nin tavrının çok olumlu olduğunu söyledi.
"Bahçeli ziyaretiniz nasıl geçti?" sorusuna Ahmet Türk şu yanıtı verdi:
"İyi bir görüşme oldu. Aslında insanlar, sanki hazırlanmış bir konu var ve bunun üzerine konuşulduğunu düşünüyor. Öyle değil. Bir başlangıçtır bu. Toplumun da hepimizin de buna ihtiyacı var. Yıllarca acılar çekildi. Türk halkı da Kürt halkı da. Dünyaya baktığımızda Ortadoğu’ya baktığımızda; nasıl Malazgirt’te başlayan Türk-Kürt ittifakı varsa aslında bugün de çok geçerli. Süreç bunu bize anlatıyor. Ortadoğu bataklığında aslında -bir bütün olarak söylüyorum sadece Kürtler için söylemiyorum- tehlikelerle dolu bir süreç yaşanıyor. Bunu iç dinamiklerimizle oturarak konuşmak gerekiyor. Bu konuda da mutabıkız. Çünkü bu durumu kaşıyacak çok kuvvet var. Herkes çıkar ortaya.
Yani uluslararası güçler. Emperyalizmi görmeliyiz. Yayılmacı politikaları gün geçtikçe halklar üzerinde büyüyor. Böyle bir dönemde gerçekten yeniden bir hukuk oluşturmak, yeniden Türk-Kürt dostluğunu kurmamız gerekiyor. Ortadoğu’da kendi sorununu çözmüş olan Türkiye hem demokrasi ihraç edebilecek hem de çok etkili bir aktör olacak. Kendi iç sorunlarını çözmeyen ülkelerin karanlık bir döneme girdiklerini görüyoruz. Türk-Kürt dostluğu bugün gerçekleştirmek gerekiyor."
'Siyasi partilerle görüşülecek sonra İmralı’ya gidilecek'
Bahçeli’nin tavrı çok olumlu olduğunu vurgulayan Türk, "Gerçekten saygılı ve samimi olduğunu görüyorsunuz. Genel bir sohbetti" dedi.
"Öcalan’ın 7 maddelik mektubu gündeme geldi mi?" sorusunu Ahmet Türk, "Ziyaretti, sohbetti. Herkesin, tüm siyasi partilerin, parlamentoda olan olmayan partilerin bu sürece katkısı nasıl olacak? Bunun üzerinde durduk. Genel bir değerlendirme" diye yanıtladı.
Görüşmeler sonucunda iki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebileceğini ifade eden Türk, "Şimdiden bir şey söyleyemeyiz. Bizim de aldığımız bilgiler öyle (silah bırakma çağrısı). Bütün siyasi partilerle görüşüp, heyetin tekrar İmralı’ya gitmesi ve ona göre de değerlendirme yapılacağı anlaşılıyor" dedi.
Siyasi partilerle yapılan görüşmelerden çıkacak sonucun da İmralı’da değerlendirileceğini de ekledi.
'Kürtler Osmanlı’dan bu yana kendilerini Türkiye’nin bir parçası olarak görüyor'
Ahmet Türk, "Kendisi de ‘parlamentoda çözülmesi gerekiyor’ dedi. Parlamentodaki partilerin düşünceleri önemli. Bunlar da değerlendirilecek. Bu bir başlangıç adına süreç diyemeyiz" diye konuştu.
Yaşanan görüşmeleri ve açıklamaları "adı konulmamış, iyi niyetli bir başlangıç" olarak nitelendiren Türk, Türk-Kürt halkının tarihten gelen bir dostluğu olduğunu ve bunun tekrar inşa edilmesi gerektiğini dile getirdi. Türk, "Şunu da görüyoruz: Irak’a da gittim, Suriye’ye gittim. Şu anda dışarıya çıkamıyorum. Ama bütün Kürtlerin gözü Türkiye’de. Kendilerini hâlâ Osmanlı’dan bu yana Türkiye’nin bir parçası olarak görüyorlar. Kürtler sadece Türklerle adil bir yaşam sürebilir, özgürleşir. Başka şansları da yok. Türklerin de Kürtleri dışlayan tavrı doğru değil" dedi.
'1 Ekim öncesi tesadüfen bir görüşme oldu'
Ahmet Türk'ün "Sürecin en başında 1 Ekim öncesinde Devlet Bahçeli’yle bir temasınız oldu mu?" sorusuna yanıtıysa şöyle oldu:
"Sadece Sırrı Süreyya Önder telefondayken ‘Ahmet ağabey de yanımda’ dedi ve telefonu verdi. Sayın Bahçeli’yle konuştum, hal hatır sorduk. O kadar bir görüşme oldu. Tesadüfen bir görüşme oldu."
Bahçeli'den genel af talepleri iddialarına "spekülasyon" diyen Ahmet Türk, "Öcalan da görüşmede umut hakkı gibi konuları gündeme getirmemiş. Suriye, Türkiye’deki gelişmeler, emperyalizmin Ortadoğu’yu ele geçirme çabası… Bunlar gündeme gelmiş Öcalan’la yapılan görüşmede de. Bunlara karşı ne yapmak gerekiyor? Kendi meselemizi kendimiz çözmemiz gerekiyor düşüncesi konuşulmuş. Başkası müdahil olmasın. Öcalan da ‘bu iç mesele’ diyor ve parlamentonun çözmesi gerektiğini anlatıyor. Görüşmeyi yapan arkadaşların verdiği bilgiler ama fazlasını söyleyemem" ifadelerini kullandı.
KAYNAK :SOLHABER