AİLE BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Dünyanın dört bir yanına yayılmış akrabalarını bir araya getirmek için oluşturulan İzmir Zırıkanlılar Aile Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Karademir, derneğin çalışmalarını anlattı

AİLE BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

İzmir Zırıkanlılar Aile Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Sema Karademir, dünyanın dört bir yanına yayılmış akrabalarını bir araya getirmek isteyenlerin oluşturduğu derneklerinin faaliyetlerini anlattı. Karademir, “Şu an çok şükür yavaş yavaş birbirimizi buluyoruz ve 4 sene gibi kısa bir süre içerisinde yani 4 milyon kişiye yaklaştık” dedi. Karademir ayrıca devlet kayıtlarına göre bu aile 16 milyon dan oluşuyor hepsine ulaşma hedeflerinin olduğunu vurguladı. 

Sema Karademir kimdir sizi kısaca bir tanıyalım?

Erzurum doğumluyum. 2 tane oğlum var, Akdeniz Hukuk Bürosunda çalışıyorum. Sigorta hukukuna bakıyoruz.

Dernek başkanlığı yapıyorsunuz. Derneğinizin faaliyetleri nelerdir? Bize biraz ondan bahseder misiniz?

Derneğin Ege Bölge Başkanlığı görevini yapıyorum ve genel merkezde yönetimde başkan yardımcısıyım Derneğimizin amacı dünyanın her tarafına dağılmış ailemizi tekrar yeniden bir araya toplamak ve yeniden birleştirmekti. Tabii bizden önce büyüklerimiz var ve onlar başlamış bu faaliyetlere. Daha önceden bir dernek açmak için mahkemelere başvurulmuş davalar açılmış ne yazık ki kaybedilmiş ama biz pes etmedik. 18 yıl sonra tekrar faaliyete girdik. Bu oluşumun etkisini ben çok fazla bilmiyordum. Bundan 8 yıl önce Mehmet Budak başkanımızla tanıştık. Onun vasıtasıyla diğer tüm akrabalarımızı bulmaya başladık. Sonra oluşumumuz daha fazla büyüdü. Derneğimizin önemini ifade etmek gerekirse; biz tanımadığımız bir sürü akrabamızı yeni yeni tanımaya başladık bu dernek sayesinde. Şu an çok şükür yavaş yavaş birbirimizi buluyoruz ve 4 sene gibi kısa bir süre içerisinde 4 milyon kişiye yaklaştık.

Zirkan ne demek? Aşiret nedir nereden gelir?

Aşiret değil aile birliği veya şöyle söyleyeyim beylik yani aşiret hiçbir zaman olmamıştır. Büyük birliktir Zirkan daha doğrusu şöyle söyleyeyim Zirkidir. Hazreti Ali’nin 14 torunu Hasan’dan geliyor. Soyunun devamı Zirki de şöyle aslında. İki anlamı var; birincisi keskin göz anlamında ikincisi ise; sürekli üzerinde yeşil cübbe olduğu için yeşil adam anlamına geliyormuş. Arapçada ve Farsçada o yüzden z-Zirkan Zırki 2 ismi var buradan geliyor.

Derneğinizin faaliyetlerinin bu kadar etkili olması sizin çalışmalarınızı nasıl etkiledi?

Gittikçe büyüyoruz, devletimizin verdiği resmi verilere göre 16 milyon kişiyiz ve maalesef hala daha 4 milyonda kaldık. Bunun devamı gelecek inşallah. Derneğimizin amacı kendi akrabalarımızı bir araya toplamak, kendi ailemizi ilk önce bir araya topladıktan sonra zaten federasyona gideceğiz. Aile birliğimizi oluşturmak. Bu araştırmalar olumlu sonuç verince daha bir istekli halde çalışmaya başladık.

Siz dernek ile ne zaman tanıştınız?

Bundan 8 yıl önce tanıştım. Mehmet Başkanın vasıtasıyla, daha doğrusu kardeşimin Diyarbakır’a gitmesi sonucu doğuda görev yapıyordu ve görevi gereği Diyarbakır’a gittiğinde hasta götürmüştü. O dönem çok kötü bir dönemdi. 2 binli yıllarda götürdüğü kişiler yaralı askerlerdi. O dönem terör olaylarının olduğu gergin bir dönemdi. İzmir’de doğmuş büyümüş birinin doğuda görev yapması biliyorsunuz biraz zordu. Babamı aramıştı ve orada akrabalarımız olduğunu, bazı ocakların amca çocuklarımız olduğunu söylemişti. Kardeşim vasıtasıyla biz o şekil tanıştık. Mehmet Budak ve Mehmet Başkanımız ile tanışınca da şöyle maşallah diyeyim bütün Türkiye’deki akrabalarımızla tanıştım söyleyeyim 2020 yılında bütün Türkiye’deki akrabalarımızla tanıştım. 2021’de ilk genel merkez derneğimiz Urfa’da açıldı, o şekilde devam ettik ve 8 yıldır Türkiye’nin her yerindeki bütün akrabalarımızla irtibat halindeyiz.

Derneğinizin hangi illerde şubeleri var ve misyonunu anlatabilir misiniz?

Türkiye’nin birçok ilinde var derneğimiz. Urfa, Diyarbakır, Mardin, Erzurum, Muş, İstanbul, Ankara İzmir ve Bursa… Türkiye’nin her ilinde ve ilçelerinde temsilciliklerimiz var. Amaçları aile birliğini korumak ve dışarıda olan herkesi bir araya getirmek. Akrabalarımızı tekrar bir araya getirmek, aile olmak. Çünkü biz bir aileydik, yani yabancı olan yok. İşte dayımız amcamız ablamız teyzemiz ve her birisi. Ailemiz her yere dağıldı yani Hindistan’da bile akrabalarımız varmış. Ben bunu duyduğumda şaşırmıştım. Avrupa Birliği gibiyiz; gerçekten çünkü her inançta her mezhepte her kültürde insanlar var ve bunları tabii bir araya getirmek o kadar kolay olmadı. Yani yönetimimiz gerçekten büyük çabalar gösterdi ve büyük emekler verdi. Düşünün aynı inanca bile sahip değilsiniz aynı kültüre sahip değilsiniz aynı dile sahip değilsiniz ama bu durumda akrabalarınızı bulmak kolay olmuyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Mehmet Budak’a, İrfan Buca’ya çok çok teşekkür ediyorum çünkü gerçekten çok çaba gösterdiler, çok uğraştılar, çok emek verdiler. İl il gezdiler herkesi bir araya topladılar. Bu da ayrı bir mutluluk bizi sizler için şimdi yönetimi için süreci var tabii ki gönül ister ki ülkemizde her şey güzel olsun ama maalesef ekonomimiz ortada. Ülkemizin durumu ortada, dünyanın hali şu an ortada umarım kurbanda akan kanları süpürüp götürdüğü gibi bütün kötülükleri temizleyip götüren onu bir bayram olsun. Son olarak tüm akrabalarımızın ve ülkemizin Kurban Bayramı’nı kutluyorum.