Akçadağ, Arguvan, Hekimhan, Doğanşehir ve Darende’de maden aranacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Malatya’da 5 ilçede maden arayacak.

Akçadağ, Arguvan, Hekimhan, Doğanşehir ve Darende’de maden aranacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, 61 ilde 316 maden sahası için ihale açtığını bildirdi. İhaleye çıkacak iller arasında Malatya’nın beş ilçesi de yer alıyor.

İhalesi yapılan alanlarda ağırlıklı olarak dördüncü ve ikinci grup madenler yer alıyor. Söz konusu alanlardan altın-gümüş-bakır-nikel-çinko-kurşun gibi madenler ile hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan kayaçlar, mermer, granit, andezit, bazalt ve seramik sanayinde kullanılan tuğla-kiremit kili, çimento kili çıkarılması planlanıyor.

MALATYA’DA BEŞ İLÇEYİ KAPSIYOR  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Malatya’nın 5 ilçesinde 9 maden sahası için 2 Nisan’da ihaleye çıkacak. Maden alanlarında altın, gümüş ve bakır gibi madenlerin çıkarılması planlanıyor. Bu kapsamda Akçadağ, Arguvan, Hekimhan, Doğanşehir ve Darende’de maden aranması için ihale yapılacak.

Karar, Resmi Gazete ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi sitesinde yayımlandı. İlana göre, Sivas'ta ihale edilecek 4. grup nikel-kobalt maden sahası 32 bin 540 hektar yani 325 bin 400 dönümlük bir alanı kapsıyor. Sivas’la birlikte ihaleye açılan alan ise yaklaşık 175 bin 843 hektar, yani 1 milyon 758 bin 430 dönüm büyüklüğünde.

İHALE HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

İhale; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kilis, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van ve Yozgat açılan 316 maden sahası oldukça büyük bir alanı kapsıyor.

MALATYA’DA HANGİ MADENLER VAR?

Malatya’nın Darende ilçesinde çimento hammaddesi, vermikülit, tuğla-kiremit, Hekimhan’da demir, Doğanşehir’de demir zuhurları, Akçadağ’da mermer, Arguvan’da altın ve kömür madenlerinin yer aldığı biliniyor.

Maden yatakları bakımından zengin bir il olan Malatya’da; demir, kurşun, çinko, bakır, boksit, çimento hammaddesi, demir,  dolomit, kömür (linyit) ve krom yatakları bulunuyor.