Akçadağ’da 65 milyon yıllık yolculuk

Akçadağ ilçesi Kozalak Köyünün güneydoğusunda kireçtaşlarının arasından onları keserek çıkan volkan nedeniyle siyah ve kahverengi kayaçlarla oluşan Akçadağ Levent Karadağ Tümülüsleri, görülmeye değer bir yer.

Akçadağ’da 65 milyon yıllık yolculuk

Akçadağ ilçe merkezinde yer alan Akçadağ (Arga) Höyük, Ören Höyük ve İkinciler Höyük’te yapılan yüzey çalışmaları ışığında, Akçadağ ve çevresinde ilk yerleşimin Eski Tunç Devri’nde başladığı, bu sürecin Hitit, Geç Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de devam ettiği anlaşılmıştır.

Tarihi kayıtlarda Arga, Arka, Arkha veya Arha olarak isimlendirilen höyüğün Anadolu’nun en eski dillerinden olan Luwi dilinde yüksek, yukarı, ışıldayan, gümüş ve sunak yeri anlamlarına gelmektedir. Akçadağ ilçesi merkezinde bulunan höyük, yoğun olarak Eski Tunç Çağı ve Hitit kültürlerini barındırmaktadır. Üzerlerinde Arslantepe Höyüğü’nde çıkanlarla benzer şekilleri taşıyan ve MÖ 2000 yılına tarihlenen bölgenin en güzel taş kalıpları Agra Tepesi Höyüğü’nden çıkarılmıştır. Bu gün Akçadağ ilçe merkezinde bulunan höyük alanı, Arga veya Arka adıyla Orta Çağ’da da önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

Akçadağ ilçe merkezinde ve ilçenin hemen her köyünün yakınında Hitit, Frig veya Erken Roma dönemlerinden kalan kaya mezarları bulunmaktadır.

Malatya ilinin Akçadağ ilçesinde bulunan Levent Vadisi, sadece ülkemizin değil, dünyanın en eski ve en ilginç yerlerinden biridir. 65 milyon yıl kadar öncesine dayanan kaya oluşumlarının yer aldığı vadide, Neolitik Çağ’dan kalma kalıntılar bulunmuştur. Vadi, 28 kilometre uzunluğa sahiptir ve bünyesinde son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar, gezmesi çok keyifli birbirinden farklı mağaralar bulundurmaktadır.

Akçadağ ilçesi Kozalak köyünün güneydoğusunda kireçtaşlarının arasından onları keserek çıkan volkan nedeniyle siyah ve kahverengi kayaçlarla oluşan Karadağ, 20 santim büyüklüğüne kadar ulaşan Ostrea fosillerinin bolca bulunduğu bir alandır. Karadağ aynı zamanda Killik, Yığılçakıl ve Kıçkıçı tepeleri üzerinde bulunan tümülüsleri ile de görülmeye değer bir yerdir. Siyah ve kahverengi taşlardan oluşturulmuş tümülüslerin içlerinde, bölgedeki mağaralarda yaşayanlara ait mezarların bulunduğu tahmin edilmektedir. Karadağ, sahip olduğu bu jeolojik ve arkeolojik değerin yanında, zirveye çıkıldığında sunduğu eşsiz bir Levent Vadisi manzarası ile ziyaretçilerini büyülemektedir.

Dağın adının Karadağ olması jeolojik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Magmadan gelen bazalt bileşimli lavların renginden dolayı dağ, ‘Karadağ’ ismini almıştır.

MALATYA SÖZ