ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ YAMANLAR CEMEVİ EĞİTİME DESTEK YEMEĞİ DÜZENLEDİ

Geçtiğimiz hafta Yamanlar Cemevi başkanı Mehmet Bozkurt tarafından düzenlenen eğitime destek yemeğine Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, çok sayıda siyasetçi ve bürokratın katıldı.

ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ YAMANLAR CEMEVİ EĞİTİME  DESTEK YEMEĞİ DÜZENLEDİ

Akp’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri sistematik olarak gericileştirilip, niteliksizleştirilen, ders içeriklerinden ve kitaplardan gitgide silinen Atatürk ilke ve inkılapları, Türk devrimi öğretileri, eğitim sistemi’nin gitgide yozlaşmasına ve çürümesine neden oldu. Bunun üzerine pandemi ve son yıllarda ortaya çıkan derin ekonomik kriz de gelince eğitim sistemini sadece niteliksiz olmaktan çıktı,  neredesyse  sınıfsal bir lüks haline gelmeye başladı. 

İşte bu ortamda aydın, duyarlı insanlar ve  kurumlar, bazen kendi öz bütçeleriyle, bazen de eğitime destek etkinlikleriyle yaraları sarmaya, mağduriyetleri gidermeye çalışıyor.

Bunlardan bir tanesi de alevi kültür dernekleri. Geçtiğimiz hafta  Yamanlar  Cemevi başkanı Mehmet Bozkurt tarafından düzenlenen eğitime destek  yemeğine Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal , çok sayıda siyasetçi ve  bürokratın katılım gösterdiği etkinlikte bir konuşma yapan  Yamanlar Cemevi başkanı  Mehmet Bozkurt önemli konulara değindi. Bozkurt konuşmasında yemeğe katılan siyasetçi, sivil toplum örgütleri, mahalle muhtarları, yemeğe katılım sağlayan misafirleri selamlayan Bozkurt konuşmasına eğitim vurgusu ile devam etti. “Bugünkü eğitime katkı amaçlı yemeğimizde hep bir arada olmanın sevinciyle beraber, ülkemizin geldiği durumun da üzüntüsü  içerisindeyiz. Ama her şeye rağmen sizlerle bir arada olmak, bizleri mutlu ediyor. Bu gecenin sıcaklığıyla hepinizin şahsım ve yönetim kurulumu adına saygıyla, sevgiyle selamlıyor, hepinize hoş geldiniz…

Ülke olarak hepimiz biliyoruz ki, her gelen gün, giden günü aratıyor. Her gelen yıl, geçen yılı aratıyor. Hep beraber bir travmaya sürüklenip gidiyoruz. Asimile her yönüyle devam ediyor. Belki bugün buradayız ama gelecekte böyle toplantıları bulmayabiliriz de. Ama buradaki bu sıkıntıların, bu karanlık ortamın oluşmasında bizlerin de payı olduğunu düşünüyorum “

ÇEDES’E HAYIR

 “İzmir gibi demokratik bir şehirdeyiz ama İzmir'de duymuyoruz, görmüyoruz. Belki de bunu çok derinden hissetmiyoruz ama ülkenin öbür taraflarına baktığımızda öbür taraftaki karanlıklar burayı da karanlıklaştırmaya çalışılıyor. Laik ve bilimsel eğitimden vazgeçen Akp İzmir'i pilot il seçerek Çedes projesi uygulamaya çalışıyor. Neden bu gerici projeler aydın ve alevilerin yoğun olduğu illerde uygulamaya kondu

Biliyorsunuz, biz laik ve bilimsel çağdaş eğitimden yanayız Çedes’e hayır diyoruz. Bakın aleviler geçmişten bugüne birçok zulümler yaşadı ama bütün bunlara rağmen bölgesinden, kültüründen, duruşundan, mazlumdan yana olan tavrından, hiçbir zaman hakikatten vazgeçmedi. Vazgeçmiyor da, mücadele verenlere katkı koyanlara,  ‘aşk olsun diyoruz’. Ancak her cenahta olduğu gibi bizlerin de içinden nefsine, çıkarına yenilener var. Devlet bir yandan, her taraftan kendi yandaşını yarattı.  Her şeyi bir kenara bırakın, bir de kendi Alevi’sini yaratma çabasına girişti. Ama bu Alevi’sini yaratırken de kendi Alevimiz üzerinden yürüyor. Bizim cenahta da bu nefsine yenilen, bu hakikatten  vazgeçen, çıkarıyla bunu değiştirenler oldu. Ama bazılarımız da  devletin Alevisi olmadı. Bizler de olmayacağız.

Atalarımız olmadı, ulularımız olmadı. Bizler de olmayacağız. Siz bizi maddi olarak teslim alabilirsiniz ya da birilerini içimize sokarak ihanet edebilirsiniz. Ben demokrasi ve emek güçlerine bir daha sesleniyorum. Eğer bu Alevi öğretisi, eğer bu kültür, bu engin hoşgörü, bu duyarlılık olmasaydı bu duruş böyle devam ettirebilir miydi? Bugün  demokrasiden bahsediyorsanız, bundan Alevi öğretisinin çok büyük katkısı vardır.”

DEVLETİN ALEVİSİ OLMAYACAĞIZ

  “Gelin  hep beraber bu öğretilerimizin içini boşaltmaya çalışan, kendi alevi’sini yaratmaya çalışanlara, hep beraber karşı koyalım. Birçok ibadethane birçok cemevimizin  minaresiz camiye dönüştürülmek istediğini biliyorum.  Bilakis devlet valilik aracılığıyla  bizlere de geliyor:”Gelin maddi olarak ne istiyorsanız katkıyı koyalım, gelin bizimle beraber hareket edin. Sizden 35 kişi alalım, istihdam yaratalım. Ama bizim istediğimiz Alevi olun diye bize dayatıyorlar. Ama biz kabul etmiyoruz.

Niye etmiyoruz? Çünkü bizim sisteme karşı olan duvarlarımız var. Bizim babalarımızın, atalarımızın, dedelerimizin bizlere bırakmış olduğu bir miras var. Biz bu mirasın bekçileriyiz. Ancak nefsinden bu hoşgörüyü, bu hakikati görmeden çıkarlarına yenilenlere bir kez daha buradan sesleniyorum. Gelin yarın sizler de karanlıktan kurtulmak adına, vicdanınızla hesaplaşarak, yol yakınken bu hakikati, bu öğretiye, bu sezgi ve hoşgörü içerisinde inanın. Hep beraber haksızlığın olduğu, zulmün  olduğu  her şeye karşı eylemliliklerimizi, güçlerimizi, yan yana duruşlarımızı artıralım” diyerek konuşmasını bitirdi başkan Mehmet Bozkurt.

 Gençlerin oluşturduğu güzel bir koro ile türkülerle  devam eden yemek amacını gerçekleştirebilmiş olmanın mutluluğu ile sona erdi.