Anadolu’nun sağlam kalesi: Zengibar

Yüzyıllar boyunca bir kültür ve ticaret merkezi olan, stratejik özelliğini her zaman koruyan Darende, tarihi ve doğal güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Anadolu’nun sağlam kalesi: Zengibar

Tarihi ve turistik yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahip olan Darende, inanç turizminin de önemli noktalarından biridir. Ulu Camii ve minaresi, Dânâbey Minaresi, Hacı Müsrif Camii, Taceddin Mescidi, Somuncubaba Camii ve Külliyesi, Çilehanesi, Ozan Mescidi, Senkbar (Zengibar) Kalesi, Bedesten, Hantarıs Boğazı ve Kalesi, Günpmar Şelalesi, Arslan Taşlar ve Dum Dum, Mehmet Paşa Külliyesi, Balaban Içmeceleri, Uzunok Köprüsü, Hacılar ve Nadir Köprüsü tarihi ve turistik olarak büyük öneme sahiptir. Birçok turistik değeri olan yeri içerisinde barındıran Darende, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Somuncu Baba Türbesi, Tohma Kanyonu, Günpınar Şelalesi, Kudret Havuzu, Hasan Gazi Türbesi başta olmak üzere birçok tarihi ve doğal güzelliği içinde barındıran Darende’de en çok ilgi çeken tarihi eserler arasında Osmanlı’dan günümüze ulaşan Zengibar Kalesi de yer almaktadır. Zengibar adıyla anılan Darende kalesi, yüzyıllar boyunca önemli bir konumda bulunmuştur.Darende’nin kuzey yamaçlarında bulunan ve Sengbar ismi ile anılan Zengibar Kalesi’nin kitabesi bulunmamaktadır. Farsçada Taşkale anlamına gelen Seng-bâr isminin de kullanıldığı Darende Zengibar Kalesi, bir kaya parçası üzerine kurulmuştur. İki sahabe mezarının da bulunduğu rivayet edilen kale; giriş kapısı, burçları, kral köşkleri ve su kanallarının kalıntıları ile yüzyıllar öncesindeki medeniyetlerin bugünlere taşınan izlerini bünyesinde bulundurmaktadır.

 Üç tarafı suyla çevrili, aşılması güç kayalar üzerine kurulmuş, Anadolu’nun sağlam kalelerinden biri olan Zengibar Kalesi’nin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de tarihi araştırmalarda Hititler ve Urartular döneminde var olduğu bilinmektedir.

 Kale, batı yönünde dik bir yamaçla Osmanlı Mezarlığı’na kadar inmektedir.