Arapgir’in tarihi camileri

Yukarı Fırat’ın incisi konumunda bulunan Arapgir, doğal güzelliklerin yanı sıra içinde bulundurduğu tarihi eserlerle ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Arapgir’in tarihi camileri

Arapgir, etrafındaki şehirlerin eskilerinden Malatya ile yaşıt denecek derecede eskidir. (M.Ö. 15. Yüzyıl) Bugünkü Arapgir´in Daskuza adını o zamanda Gözdük denilen derenin ismi ile incelersek "Taş Göze" veya "Taşküze" her ikjside Göze veya Küze ki, su kaplarına küze denir. Yani su ile İlgili hemde kalenin 5 kilometre ötesindeki dereye adını veren Göz suyu ile yalnız Taşküze sözünün küze eski Farsça olması Türkçe Gözdük Deresi denildiğinde ve göz suyunun taştan fışkırması, oradan alınan ismin şehre verilmiş olması ihtimali daha kuvvetlidir.

Arapgir ilçesinde birçok tarihi cami bulunmaktadır. Arapgir’in tarihi camilerini sizler için derledik…

ŞAKİR PAŞA (ÇOBANLI) CAMİİ

Arapgir İlçesinin Çobanlı Mahallesindedir. Mihrabın yanındaki özgü yazıda yapım tarihi 1893 olarak belirtilmiştir. Eserin bir minaresi mevcuttur. Son cemaat yerinin doğusunda dört kemere oturmuş kubbeli çeşme, caminin üç metre batısında da dört kemerli kubbe yer almaktadır. Yine caminin yakınında bulunan Çanakkale Komutanı Cevat Paşa Konağı da bu eserlerle bir bütünlük halindedir.

MİRLİVA AHMET BEY CAMİİ

Arapgir’in Köseoğlu Mahallesindedir. Kesme taşlarla yapılmıştır. Şehrin merkezinde olduğu için Çarşı Camisi’ de denilmektedir. Taç kapı üstündeki yazı sökülmüştür. Eser 17. Yüzyılda yaşayan Mirliva Ahmet Paşa’nın döneme aittir. Cami 2011 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon kapsamına alınmış ve 2013 yılında ibadete açılmıştır.

GÜMRÜKÇÜ OSMAN PAŞA CAMİİ

İlçenin Osmanpaşa Mahallesindedir. Dış avlunun üzerindeki taç kapısının üzerinde bulunan yazı yapım tarihi olan 1823 yılını göstermektedir. Osmanlılar döneminden günümüze kadar kalan nadide eserlerdendir. Kare planlı olup, tek kubbeli ve minarelidir. Cami doğal şartlara bağlı olarak yıllar itibarı ile tahrip olmuş bir vaziyette iken Arapgir Belediyesinin girişimleri sonucunda birkaç yıl kubbenin üzerine çadır çekilerek korunmuştur. Yine Belediye Başkanının yaptığı mücadeleler neticesinde bu eserimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek tekrar ilçeye kazandırılmıştır.

CAFERPAŞA CAMİİ

Arapgir ilçesinin Osmanpaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Taç kapı üstündeki yazıları sökülmüştür. Minare kapısı üstündeki yazıda ise 1694 tarihi okunmaktadır. Bu tarih Cafer Paşa’nın yaptırdığı onarımı belgelemektedir. Camiyi 14. Yüzyılda yaşamış olan İlhan Oğulları’ndan Şeyh Hasan’ın yaptırdığı sanılmaktadır.  Arapgir Beledisinin girişimleri sonucu yıkılma noktasına gelen bu nadide eser, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2004-2006 yılları arasında restore edilerek ibadete açılmıştır.