Asırlık Koç Katım Geleneğinde Renkli Görüntüler Oluştu
Malatya’da hayvan üreticilerinin sürdürdüğü koç katım geleneğinde, koçlarını süsleyerek sürüye katmaları renkli görüntüler oluşturdu.
Yazıhan ilçesine bağlı Sinanlı köyünde yavrulamanın denetim altına alınması amacıyla sürüden ayrılan koçlar, tek tek boyanıp, süslenerek sürüye salındı. Koçların süslenerek, sürüye katılmaları esnasında renkli görüntüler oluştu.
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, ıslah projesinde yer alan üreticilerin her yıl düzenli olarak koç katımı yaptıklarını ifade etti.
Üreticilerin ikizlik oranının artması için zamanında önlemlerini alarak, şenlik havasında koç katımı etkinliğini yaptıklarını dile getiren Akın, “Buradaki asıl amacımız; üreticilerimizi özendirici, teşvik edici ve onlara destek olacak proje ve programların her kurum ve kuruluş tarafından desteklenmesini sağlamak” dedi.
Akın, hayvan üreticilerine de bir çağrıda bulunarak, şunları söyledi:“Her zaman üretim yapsınlar. Biz sonuna kadar yanlarındayız. Devletimiz ve bakanlığımız gerekli desteği veriyor ama asıl önemli olan üreticilerimizin buradaki sosyal ihtiyaçlarının karşılanması ve daha fazla desteklenmeleridir. Üretim olmadan hiçbir şey olmaz. İthal eden değil ihraç eden olmak istiyorsanız üretmeniz gerekiyor.”
Üretici Turan Kılınç ise her yıl eylül ayının ortasında ayrı ayrı günlerde koç salımının yapıldığını ifade ederek, “Eskiden koçlar gökkuşağı şeklinde boyanırdı. Önlerinde hedik pişirilip dağıtılırdı ya da leblebi ve şeker verilirdi. Şimdi o adetleri kaldırdılar. Koç salımımız bol ve bereketli olsun” dedi.
Üreticilerin en büyük şikayetinin çoban bulamamak olduğunu dile getiren Kılınç, “Eskiden koyun para etmezken çoban çoktu, şimdi koyun çoğaldı ama çoban bulamıyoruz. Çoban bulamayan üretici sürüyü satmak zorunda kalıyor. Devletin, hayvan üretimi yapan ailelerden en az bir kişiye sosyal destek vermesini bekliyoruz” diye konuştu.
MALATYA SÖZ