Bakan Bayraktar 'biraz daha yüksek gelecek' dedi: Elektrik faturalarında zamlı yeni dönem
Nüfusunun yüzde 20'ye yakınının evini ısıtmakta zorlandığı ülkemizde elektrik faturalarında düzenlemeye gidildi. Bugün başlayan yeni dönemle konutların faturaları zamlanacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararıyla 1 Şubat 2025 tarihinden yani bugünden itibaren elektrik faturalarında yeni bir uygulamaya geçildi. Buna göre, aylık elektrik faturası 1.049 TL ve üzerinde olan konut aboneleri, devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak ve piyasa fiyatlarına tabi olacak.
EPDK’nın "Son Kaynak Tedarik Tarifesi"nde değişiklik yaptı. Değişiklikle yıllık 5 bin kilowattsaat, aylık ortalama 417 kilowattsaat üzerinde tüketim yapan aboneler, sanayi kuruluşlarına uygulanan tarifeye benzer şekilde faturalandırılacak.
Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) hesaplamalarına göre mevcut sistemde 1.049 TL olan bir fatura, yeni sistemde 2.057 TL’ye kadar yükselebilecek. Üstelik faturalar spot piyasaya göre her ay değişen oranlarda belirlenecek, bu da tüketicilerin ödeyecekleri tutarı önceden tahmin etmelerini zorlaştıracak. Artış oranı yüzde 90'ın üzerinde.
Bakan Bayraktar 1 Şubat'ta başlayacağını duyurdu, 'Biraz daha yüksek gelecek' dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar önceki gün yaptığı açıklamada zammı ve yeni tarife düzenlemesi "süreç" olarak nitelendirdi. Bayraktar, "Muhtemelen bazı abonelerin faturaları şubat içinde gelebilir ama esas itibarıyla 1 Şubat'tan başlayan fatura döneminde 1 Mart'ta faturalara yansıyacak bir uygulamamız var" diye konuştu.
Yeni modelde, ortalama tüketim olan 200 kilovatsaat üzerindekilerin sübvansiyon dışına alınacaklarına işaret eden Bayraktar, "Türkiye'deki ortalama tüketim 200 kilovatsaat. 'Bunun 2 katının üzerinde, 417 kilovat saatlik bir tüketim varsa bu grup artık destek grubunun dışında kalsın' dedik. Bu da 1,2 milyon abone, toplam abonelerimizin yüzde 3'ü gibi" dedi. Bayraktar şunları söyledi:
"2024 yılındaki bu 5 bin kilovatsaatlik tüketimi aşan grup artık elektriğin gerçek maliyeti neyse onu ödeyecek. Mevcut durumda 417 kilovatsaat 1047 liraya tekabül ediyor. Yeni dönemde 2 bin 16 lira olacak. Bu gruba böyle bir maksimumda bir artış olacak. Mesela 1600 lira fatura ödeyen birinin faturası 2 bin 900 lira olacak. Ona yüzde 80'lik bir fiyat artışı gelmiş olacak. Veya bunu tersten söylersek normalde 2 bin 903 lira ödemesi gereken bir kişi aslında şimdi bin 616 lira ödüyordu. Dolayısıyla yüzde 93 ile yüzde 56 arasında böyle bir en düşük fatura ödeyene biraz daha yüksek geliyor. Böyle bir düzenleme, 1 Mart'tan itibaren faturalara yansır. Şubat içerisinde de yansıyabilir. Çünkü şubatın 16'sında da 17'sinde de okumalar olacaktır."
Bayraktar, doğalgazda da benzer bir düzenleme üzerinde çalışıldığını ifade etti, "Muhtemelen bu kış hiçbir şey değişmeyecek. Ama doğalgazda da benzer bir şey düşünüyoruz. 2025 yılı içerisinde belki bir düzenleme olur. Muhtemelen vatandaşları etkileme noktasında belki yıl sonuna doğru ancak olabilir" dedi.
'Konut aboneleri sabit fiyat tarifesinden çıkarıldı'
CHP'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da konuyla ilgili açıklama yaptı.
Sosyal medya paylaşımında yeni ve eski tarife bedellerine de yer veren Yavuzyılmaz, ''Önce AK Parti aldığı bir kararla, milyonlarca konut abonesini serbest tüketici tanımına soktu. Ardından aylık faturası bin 49 TL ve üzerinde gelen konut abonelerini sabit fiyat tarifesinden çıkarıp, Piyasa Takas Fiyatı’nın (PTF) geçerli olduğu değişken fiyat tarifesine dahil etti. Böylece bu aboneleri, özelleştirmeler nedeniyle ülkedeki elektrik üretiminin yüzde 83’ünü yapan ve PTF’nin ana belirleyicisi olan özel elektrik üretim şirketlerinin insafına bıraktı. Bunun adı vatandaşı göz göre göre enflasyonun altında ezmektir. İlerleyen aylarda aylık elektrik tüketimi 495 TL’nin üzerinde olan konut abonelerinin de değişken fiyat tarifesine dahil edilerek, elektrik faturalarına yüzde 140 oranında zam gelmesi bekleniyor'' ifadelerini kullandı.
'Elektrik faturaları emekçi nüfusun kaldıramayacağı kadar yüksek'
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mahir Ulutaş, uygulamaya konulan "fatura düzenlemesi"ne açıklık getirmiş, "5 bin kilowatt saati (kWh) aşan faturalarla ilgili kamu tamamen aradan çekiliyor, halkı serbest piyasayla, borsayla baş başa bırakıyor" diye konuşmuştu. Ulutaş şunları söylemişti:
"Elektrik faturaları emekçi nüfusun kaldıramayacağı kadar yüksek. Bu alanda çeşitli yardım mekanizmaları, teşvik ve sübvansiyonlarla emekçi halkı kendine muhtaç etmeye çalışıyorlar. Ancak toplumun büyük kesimi yüksek faturalar sorunuyla karşı karşıya. Dağıtım şirketleri gerekli yatırımları yapmıyor, iyi bir hizmet alınamıyor, şebekeler eski, özel sektör bakım yapmadığı için kazalar yaşanıyor.
Tablo buyken bir de Kasım ayında duyurusu yapılan ve 1 Şubat'ta faturalara yansıyacak olan yeni bir uygulama getirdiler. Buna göre yıllık tüketimi 5 bin kilowatt saati geçen tüketiciler için (hane, apartman, site gibi) bunların doğrudan borsada belirlenmiş fiyatla elektrik faturaları ödenecek. Bu daha önce de vardı ama sınır herhangi bir hanenin tüketemeyeceği kadar yüksekti, 1 milyon kilowatt saatti. 5 bin minimum tüketen hanenin hemen hemen biraz üzerinde demek.
'Kamu yararı taşımayan bu düzenlemeye karşı dava açtık'
Bu uygulamayla fiyatlar daha yüksek belirlenecek. 'Piyasadaki fiyat ulusal tarifenin altına düşerse, sen düşme' deniliyor bir de üstelik şirketlere. Yani öyle bir serbest piyasa ki, aşağı doğru oluşursa geçerli olmaz diyor düzenleme ve bir sınır belirliyor. Ayrıca burada yıllık tüketime bakılacak, bu da kamu yararı taşımıyor. Bu düzenlemeye karşı bir hukuki girişimde bulunarak dava açtık."
kaynak:solhabet