BARINMA KRİZİNİ TÜİK VERİLERİ DE GÖLGELEYEMEDİ
Türkiye’de, başta büyükşehirler olmak üzere hemen her kentte yaşanan barınma sonunu, katlanarak artan konut fiyatları nedeniyle içinden çıkılamaz bir hal aldı.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nce (BETAM) hazırlanan, “Sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü” çalışması, TÜİK’in mayıs ayına yönelik yüzde 20,7 olarak açıkladığı konut fiyatlarındaki artış oranının gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.
BETAM’ın, “Sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü” çalışmasına göre, Türkiye'de Mayıs 2022’de 10 bin 891 TL olan konutların metrekare fiyatı, Mayıs 2023’te 20 bin 596’ya fırladı. Konut metrekare fiyatlarında bir yılda yüzde 89,1 oranında artış kaydedildi. Mayıs 2022-Mayıs 2023 döneminde konut fiyatlarında en çok artış yaşanan ilk üç kent sırasıyla Van, Malatya ve Ordu oldu.
MANİPÜLE EDİLEMİYOR
Konut fiyatlarındaki çarpıcı artışı ortaya koyan verilere yönelik değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Gökçe Gökçen, “Türkiye’deki barınma krizi, TÜİK tarafından gerçek rakamların manipüle edilmesiyle gizlenebilecek noktayı çoktan aşmıştır” dedi. TÜİK verileri ile bilimsel raporlar arasında beş kata varan bir fark oluştuğunu belirten Gökçen, “Türkiye’deki konut alım-satımındaki en büyük aracı kurum niteliğindeki bir internet sitesi aracılığıyla satışı tamamlanan ilanların veri olarak kabul edildiği BETAM raporu, hepimizin bildiği gerçekleri gözler önüne sermiştir” diye konuştu.
TÜİK DALGA GEÇİYOR
CHP’li Gökçen, TÜİK’in konut piyasasındaki fahiş yükselişler nedeniyle barınma sorunu yaşayan milyonlarca yurttaşla alenen dalga geçtiğini savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu veriler, aynı zamanda istatistik bilimine de hakaret niteliğindedir. Artık tamamen çığrından çıkmış olan TÜİK’in, vatandaşlarımızın hayatlarını doğrudan etkileyecek herhangi bir veri açıklaması kabul edilemez.”