BASKI, ŞİDDET VE YOKSULLUK ARTTI

Uluslararası Af Örgütü, yıllık raporunda Türkiye’de hak ihlallerinin arttığına, ifade özgürlüğünün kısıtlandığına ve yoksulluğun derinleştiğine dikkat çekti.

BASKI, ŞİDDET VE YOKSULLUK ARTTI

Uluslararası Af Örgütü, 156 ülkeyi kapsayan 2022 raporunu açıkladı. Raporun Türkiyebölümünde yaşanan ihlallere yer verildi. Milyonlarca kişinin yoksulluğunun derinleştiği belirtilen raporda, ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, cezasızlık, insan hakları savunucularına yönelik saldırılar, ayrımcılık, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, göçmenlerin hakları, işkence ve diğer türde kötü muamele alt başlıkları ele alındı.

Pek çok kişi hakkında temelsiz soruşturmalar, yargılamalar ve mahkumiyet kararlarının devam ettiği paylaşılan raporda, “Parlamento, mevcut yasalarda ifade özgürlüğünü kısıtlayan değişiklikler yaptı. Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını bozmayı reddetti” denildi.

MÜLTECİLER HEDEFTE

Mülteci karşıtı politika ve söylemlerin yarattığı atmosfere de dikkat çekilen raporda "gönüllü geri dönüş" denilmesine karşın bazı kişilerin "hukuka aykırı" bir şekilde sınır dışı edildiği, şubat ve temmuz arasında Türkiye makamlarının yüzlerce Suriyeli mülteciyi keyfi olarak gözaltına aldığı ve hukuka aykırı şekilde geri gönderdiği ifade edildi.

YOKSULLUK DERİNLEŞTİ

Raporda, “Türkiye’de yoksulluk ile mücadele için yeterli bir yaklaşım bulunmuyor” denilerek, yüksek enflasyon nedeniyle milyonlarca kişinin yoksulluğunun daha derinleştiğinin altı çizildi. Raporda, “Sansür Yasası”na da dikkat çekildi. Yasayla birlikte medya şirketlerinin içeriklerinin kaldırıldığı, kullanıcı verilerinin paylaşılmaya zorlandığı, aksi durumda para cezalarının verildiği kaydedildi.

KAPATMA DAVASI

HDP’ye yönelik kapatma davası ve 451 siyasetçiye verilen siyaset yasağına dikkat çekilen raporda, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’a dair AİHM’in verdiği kararlara uyulmaması da yer aldı.

HEDEF GÖSTERİYORLAR

Resmi verilere göre ilk 10 ayda 225, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre ise 393 kadının katledildiği belirtilen raporda hükümet yetkilileri dahil bazı siyasetçilerin devamlı olarak LGBTİ+’lara karşı nefret söylemine ve karalama kampanyalarına başvurduğu belirtildi.

Türkiye’de yaşanan ihlaller

• Nefret suçu işleniyor
• Protesto ve gösteri hakkı engellendi
• Yüzlerce kişi keyfi biçimde gözaltına alındı
• Sığınmacılar hukuksuz şekilde geri gönderildi
• Sınırdan geçmeye çalışanlara karşı ateşli silah kullanıldı
• Cezaevlerinde işkence ve kötü muamele var

Kadına şiddet küresel sorun

Yıllık raporda, toplumsal cinsiyet temelli şiddetin sürdüğü ve "küresel bir insan hakları sorunu olmaya devam ettiği" vurgulandı. Haiti, Mali, Venezuela, Yemen ve diğer birçok ülkede insanların silahlı çatışmalar ve şiddetten olumsuz etkilendiği dile getirildi.