Berenge’de keyifli vakit geçirin!

Malatya’nın Arapgir ilçesinde bulunan Berenge Deresi yürüyüş parkuru zamanı en güzel şekilde geçirmenize, evinize mutlu dönmenize vesile olacak.

Berenge’de keyifli vakit geçirin!

Berenge Deresi yürüyüş parkuru rotası, Arapgir’in en verimli vadilerinden birindeki Berenge Deresi’ni takip etmektedir.

Yürüyüş Arapgir’in içinden başlamaktadır. Eski kerpiç konakların bulunduğu sokaklardan geçen rota, kısa bir süre içinde Berenge Deresi’nin sol yamacından geçen toprak yolla devam etmektedir. Dereye kadar Arapgir’in sokaklarından geçen etap, eski Arapgir sokakları ve yaşamını en güzel şekilde anlatmaktadır.

Berenge’de keyifli vakit geçirin!

Çok yakın zamana kadar kullanılmış eski hamamın kalıntısı da bu etabın görülmesi gereken yerleri arasındadır. Arapgir sokaklarını geride bırakan, yeşil bitki örtüsü ile çevrili yolun başlangıcı, yürüyüşün ikinci etabını oluşturmaktadır. Buradan yaklaşık iki kilometre sonra Soğuk Pınar levhasına varılmaktadır.

Belediyenin etrafını düzenlediği pınarda kısa bir mola verdikten sonra tekrar yola dönülerek yokuş aşağı yürüyüşe devam edilmektedir. Bu yol yaklaşık 10 kilometre civarındadır. Kıvrıla kıvrıla aşağı inen toprak yol hem yormuyor hem de yemyeşil bir doğanın içinde yürümenin keyfini fazlasıyla veriyor. Bu yolun ilkbahar yürüyüşü derenin Keban Barajı ile birleştiği yere kadar gitmektedir.

Berenge’de keyifli vakit geçirin!

Su fazla olduğu için baraj oldukça içeri girebilmektedir. Sonbahara doğru baraj yaklaşık bir kilometre geri çekildiği için, sonbahar yürüyüşlerinde rotanın bitiminde barajı görmek olanaksızdır. Ancak sonbahar yürüyüşünün avantajı da Tepte ve Berenge derelerinin birleşerek Keban’a doğru aktığı noktanın gerisindeki düzlüklerde ve yamaçlardaki bağlarda bağbozumuna eşlik etmektir. Bu iki vadi Arapgir’in meşhur Köhnü üzümünün de yetiştiği bağlarla kaplıdır. Üzüm asmalarının kırmızıya dönüşen yaprakları sonbaharda bu iki vadiyi bir renk cümbüşüne dönüştürmektedir.

Berenge’de keyifli vakit geçirin!

Rotanın uzunluğu dışında pek bir zorluğu bulunmamaktadır. İnişte dizleri yormayacak bir eğime sahiptir. Zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız bu rota sizlere hem Arapgir’in yaşamını ve kültürünü anlatacak hem de doğayla iç içe olmanızı sağlayacak.

Berenge’de keyifli vakit geçirin!