BİLGİ,BİLİM,İLİM IŞIĞINDA CEM OLDUK!
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Alevi Yol Kültür Derneği, Derneklere Destek Projesi kapsamında "Alevi İnancı ve Kültürü" konulu çalıştay, 16 Temmuz Pazar günü saat 13.00'te Karşıyaka Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi’nde gerçekleşti.
Toplamda beş çalıştay olarak düzenlenen etkinliğin ilki olan ‘Alevilik Tarihinde Muharrem Ayı ve Önemi: Yaradılıştan Günümüze Kerbela’ başlıklı çalıştay, Alevi İnancı ve Kültürü hakkında bilinirlik ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenmiş olup Alevi inancının temel ilkeleri, ibadetler, gelenekler, ritüeller ve kültürel mirası hakkında tarihsel bir gezinti olanağı sunmuştur. Babamansur Ocağından Pir Yusuf Tekgöz, Şeyh Ahmet Dede Ocağından Pir Hakan Yurtalan ve Akademisyen Prof. Dr. Caner Işık’ın konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda, Alevi inancı önderleri Alevilerde Muharrem ayı, oruç, Kerbela katliamı ve İmam Hüseyin’i anlatırken, Akademisyen Prof.Dr.Caner Işık farklı bir pencereden yaradılış ve kerbela katliamını içselleştirerek tarihsel bir
sunum gerçekleştirdi.
‘EŞİT YURTAŞLIK HAKKI, SİVİL TOPLUMLA İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE TEŞEKKÜR’
Alevi Yol Kültür Derneği Genel Başkanı Deniz Yıldırım Yeşilbağ açılış konuşmasında, Derneğin tarihsel sürecine değinerek Alevi toplumunun hak taleplerini hatırlatarak, “Cemevi ibadet yerimizdir, zorunlu din dersi zorunlu olmaktan çıkarılmalı ve ÇEDES’den vazgeçilmelidir. Alevi yol önderlerine ait Dergahların Alevi toplumuna iadesi yapılmalı ,Eşit Yurttaşlık Hakkı anayasal çerçevede sağlanmalıdır.”Son olarak Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğü’ne teşekkür eden Yeşilbağ konuşmasını, İl dernekler müdürü Turgay Esen’e ,İzmir Valilliğine, Karşıyaka Belediyesine, Alevi inancı Pirlerine ve akademisyenlere teşekkür ederek konuşmasını “Alevi hak mücadelesini birlikte büyütelim” çağrısı yaparak sonlandırdı.
‘BİRLİKTELİK VURGUSU, İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI’
İzmir İl Dernekler Müdürü Turgay Esen açılış konuşmasında, birliktelik vurgusu ve işbirliği çağrısı yaptı. Kerbela katliamı ve İmam Hüseyin hepimizin, daha fazla işbirliği içinde olmamız gerektiğini ifade eden Esen, kurum olarak ilk defa inanç temelli bir STK ile böyle bir organizasyonda bulunduklarını söyledi. Konuşmasına son verirken henüz 14 yaşında şehit olan Hz.Hasan oğlu Kasım’ı anlatan Esen, acının ne kadar derin olduğunu ve hepimizin yüreğinde bir ukte olarak kaldığını dile getirdi.
FARKLILIKLARI BİR ARADA TUTAN DAYANIŞMADIR.DAYANIŞMA İÇİN OLAN TÜM DOST KURUMLARA TEŞEKKÜR EDERİZ!
Aleviler, gençler, çeşitli STK yönetim ve üyeleri ile Alevi olmayan ama Aleviliği merak eden katılımcıların da yer aldığı çalıştaya ilgi büyüktü. Genel amacı da inançsal ve kültürel kaynaşma aktarımı sağlamak olan bu etkinliğin katılımcı kitlesi ile de bunu sağlayacağı aşikar olmuş; sevgi ve inancın hoşgörü ile birleştiği paylaşım ve aktarımın bireyler arası diyaloğu artırdığı bu etkinliğin etkisi de çalıştay sonunda memnuniyet dönüşleri ile kendini göstermiştir.