Bu cezaevine girmek isteyeceksiniz

Çırmıhtı’da 50 yıl önce yapılan cezaevi, yaklaşık 37 yıl açık kalan cezaevi kapatıldıktan sonra müzeye dönüştürüldü.

Bu cezaevine girmek isteyeceksiniz

Malatya’da Yeşilyurt ilçesinin eski merkezi Çırmıhtı'daki Gedik Mahallesi'nde 50 yıl önce yapılan cezaevi, yaklaşık 37 yıl açık kaldı. Cezaevinin kapanması ile atıl duruma düşen bina ile ilgili proje hazırlayan Yeşilyurt Belediyesinin girişimleriyle Çırmıhtı'da uzun süre kullanılan cezaevi, Yeşilyurt Belediyesi tarafından müzeye dönüştürüldü. Koğuşların o döneme ait figürlerle dekore edilmesi ile hatıralar da yeniden canlandı.

ATIL VAZİYETTEYDİ ŞİMDİ ZİYARETÇİ AĞIRLIYOR

1970’li yıllardan 2004 yılına kadar küçük bir cezaevi olarak kullanılan bina, 10 yıldan fazla atıl vaziyette kaldı.

Yeşilyurt Belediyesi, cezaevini müzeye çevirmek için hazırladığı projesi Adalet Bakanlığı’na iletti. Bakanlık, atıl durumdaki binayı Yeşilyurt Belediyesi’ne tahsis etti. Kültür ve Turizm Bakanlığının da belediyeye desteğiyle eski cezaevi, kültür hayatına kazandırıldı.

KÜLTÜR EVİ OLDU

Restorasyonu 2019'da biterek Kültür Tepesi haline gelen cezaevi içerisinde müze, konferans salonu ve tiyatro sahnesinin de yer aldığı Kültür Evi'ne dönüştürüldü.

Cezaevi binasının bir bölümü aslına uygun olarak müze haline getirilmiş, kalan bölümü ise konferans salonu ve tiyatro sahnesiyle birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Yapının içerisinde Çoban Müzesi, Mahkum El Sanatları Galerisi, Konferans Salonu ve Kütüphane gibi ek bölümlerde yer alıyor.

MÜZEDE HER DETAY DÜŞÜNÜLMÜŞ

Cezaevi Müzesi olarak kullanılan kısımlar ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekiyor. Giriş bölümünde mahkûmlarla ailelerinin demir parmaklıklar arkasında görüştükleri görüşme odaları bulunuyor. Balmumu mankenlerle hazırlanmış canlandırmalar, o zamanki şartları birebir gözünüzde canlandırmanıza yardımcı oluyor.

Binanın diğer kısımlarda tek kişilik hücreler, ikili ve dörtlü koğuşlar, cezaevi hamamı ve mahkûmların yemek hazırladıkları mutfak gibi bölümler yer alıyor.

Türkiye ‘de bir ilk olan Çoban Müzesinde; çobanların kullandığı 155 parça eşya sergileniyor. Ülke genelinde ki cezaevlerinde bulunan mahkûmlar tarafından yapılan eserleri Mahkûm El Sanatları Sergisi de müzede yer alıyor.