Bu kanyonda aradığınız her şey var
Malatya’nın Arapgir ilçesinde bulunan Kayaarası Kanyonu; yürüyüşçülere, doğaseverlere ve dağcılara sunduğu muhteşem deneyimin yanında güzel vahit geçirme imkanı da sağlıyor.
Kayaarası Kanyonu Arapgir’in en önemli yürüyüş parkurlarının başında geliyor. 13 kilometrelik mesafede doğa, ziyaretçilerine muhteşem bir deneyim yaşatıyor. Dağcıların kaya tırmanışı yapmasına imkan tanıyan kanyon, doğaseverlerin vazgeçilmez rotaları arasında bulunuyor.
Kanyonun her iki tarafında da birkaç kilometrelik kısa doğa yürüyüşü yapılacak alanlar bulunmaktadır. Meydan Köprüsü’nden yaklaşık iki kilometre ötedeki bir çardağın bulunduğu Kiraz Pınarı’na kadar küçük doğa yürüyüşleri yapılabilmektedir. Çardaktan sonra kanyonun kayalık ve tehlikeli kısmı başlamaktadır. Bu aşamadan sonra rotaya sadece tecrübesi olanlar ilerleyebiliyor.
Kanyonun geçiş süresi de geçişi yapan grubun teknik kaya becerileri ve kondisyonlarına bağlı olarak değişmektedir. Kanyonun çıkışındaki Havuzunsu mevkiinin yakınına kadar araçla gidilip, biraz aşağıdaki anıt çınarların olduğu bölgeye küçük yürüyüşler yapılabilmektedir. Kanyon geçişi için yürüyüş Kozluk Çayı’nın kenarından başlamaktadır. Ardından yaklaşık yarım saat kadar çayın alüvyon düzlüğünde yürünmektedir. Rota sağ yamaçtaki patikadan devam etmektedir. İlk mola yeri avcıların Kiraz Pınarı’nda dinlenmek için yaptıkları bir çardaktır ve burası dinlenme imkânı sunmaktadır.
Kiraz Pınarı’nı geçtikten sonra sol yamaçta bulunan kayalar, rotanın giderek zorlaşacağını ifade etmektedir. Kayaların üzerinden giden rota, Kurt Salı bölgesinde daha da zor bir hale geliyor. Burada yaklaşık 80 derece eğime sahip kısa etap ilkel bir köprüyle geçilmektedir. Kayalara çakılan demir murçlar ve ağaçların üzerine konan tahta parçalarının oluşturduğu bu eğreti köprü 6 metre civarındadır. Ağaç köprüyü geçtikten hemen sonra ileri bakılınca derenin üzerinde asılı bir asma köprü görülmektedir. Kurt Salı ile bu asma köprünün arası yaklaşık 600 metredir.
Bu etabın ilk kısmı toprak patika, sonrası kayalıktır. Kısa bir süre sonra kayalık kesim sol yamaç geçilemeyecek kadar dikleştiği için derenin üzerinden karşıya geçmek gerekecektir. Karanlık Gölün Üzeri ismi verilen bu bölgede dere derin bir kanyona bürünmektedir. Yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki iki kaya duvarı arasına avcıların yaptıkları 6-7 metre uzunluğundaki asma köprü buradaki tek geçit olma özelliğine sahiptir. Köprü, ürkütmesine rağmen çok sağlam inşa edilmiştir. Köprüden sonra çok dikkatli olunmalıdır çünkü çıkılan kayaların eğimi çok diktir. Yaklaşık 15 dakikalık yan geçişlerle yine avcıların çok iyi basamak ve tutamak yaptıkları, yer yer de çelik halat döşedikleri Güney Salı bölgesi aşılmaktadır.
Güney Salı’ndan sonra kanyon içinde yürümek biraz daha kolay bir hale gelmektedir. Kısa bir süre sonra metamorfik kayalardan akan lezzetli bir suyun bulunduğu Olukman bölgesine varılmaktadır. Kiraz Pınarı’ndan sonraki ilk su kaynağı burasıdır. Olukman’dan sonra bir süre kolay giden rota, Sabunik denen bölgede yeniden zorlaşmaktadır. Bu noktaya Sabunik denmesinin sebebi kış aylarındaki kayganlığıdır. Yapılan basamak ve tutamakların yanı sıra bir de kablodan hat döşenmiştir ancak bu hatta kesinlikle güvenli değildir. Buradan çok dikkatli geçilirse kanyonun en zor etabı bitmiş olacaktır.
Bu noktadan sonra da yine bol miktarda kaya geçişi yapılmaktadır fakat bu geçişler zor değildir. Bu etaptan sonra bitki örtüsünün ve tepelerden düşen çakılların oluşturduğu yamaç molozları çok fazla gayret sarf edilmesine ve vücudun yorulmasına yol açmaktadır. Kanyonda ilerledikçe çaydaki sarı sazanların sayısının artması da dikkat çeken bir husustur. İnsan olmayan bölgede sazanların sayısı bir anda yüzlerle ifade edilecek kadar artmaktadır. Sabunik’ten yaklaşık 45 dakika sonra yemek molasının verileceği Bezaslan mevkiine varılmaktadır. Burada iyice dinlenip enerji toplamak gerekmektedir. Uzun bir moladan sonra yürüyüşün en son etabı için tekrar yola çıkılmaktadır. Çok zor olmayan ama uzun olan bu etapta birçok kez dere geçişleri yapılma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu etapta bol bol ayı, yabankeçisi ve susamuru izine de rastlamak mümkündür. İlerledikçe eğim düzleşmeye ve bahçeler ortaya çıkmaya başlamaktadır. Yaklaşık bir saat süren bu son etap karstik bir kaynaktan çıkarak küçük bir havuz oluşturan Havuzunsu denen gözede sona ermektedir. Buradan sonra 20 dakikalık bir yürüyüşle yola çıkılmaktadır. Bu etaptaki çınarlar ve köklerinin oluşturduğu ilginç şekiller kanyonun son sürprizidir.