Bu parkur sizi peribacalarına çıkarıyor

Taşköprü-Kutanlı Peribacaları yürüyüş parkuru yürüyüşçülerin keyifli vakit geçirmelerine olanak sağlıyor.

Bu parkur sizi peribacalarına çıkarıyor

Taşköprü-Kutanlı Peribacaları; Arapgir’in olağanüstü doğa ve kültür yürüyüş rotalarından biri olarak doğaseverler tarafından tercih ediliyor. Arapgir-Divriği yolundan ilerlerken Suceyin Köyü kavşağından girildikten 8 kilometre sonra bir çeşmeye varılmaktadır.

Çeşmeden kısa bir süre sonra daha köye varmadan mezarlığın dibinden sağa ayrılan yola girdikten 6 kilometre sonra yol bir derede sona ermektedir. Yürüyüş bu noktadan başlamaktadır. Gidiş dönüş toplam 6 kilometredir. Kullanılan aracı burada bırakarak derenin akış yönünün tersine 15 dakika yüründüğünde, bölgedeki tek Roma Köprüsü olan Taş Köprü’ye varılmaktadır.

 

Taş Köprü oldukça iyi korunmuştur. Köprüyü geçtikten sonra dereye paralel olarak yaklaşık bir kilometre kadar “S” çizerek yükselmek gerekmektedir. Taş Köprü’nün üzerindeki kaya setinin hizasına geldikten sonra sola doğru kayarak setin üzerinden karşıda görünen sırta doğru yürünmektedir.

Büyük setin hizasına kadar olan etap ile setin üzerine çıkmak için yapılan yan geçiş etabında zemin çok kötü durumdadır. Küçük çakıllar ve yer yer kayganlaşan zemin, yürüyüşü zorlaştırmaktadır. Bu aşamadaki hedef, büyük setin üzerindeki büyük kaya bloklarının dibi olmalıdır.

Kayaların dibinden giden patika, yer yer kayalara asılı olarak yapılmış farklı tip kaya mezarlarından geçerek peribacalarına kadar hiç yormadan götürmektedir. Bu kayalıklarda önemli jeolojik olayların gerçekleştiğine dair birçok işaret vardır. Kayaların dibindeki patika, yamaçta ilerledikçe daha iyi bir hale gelmektedir. Kısa sürede önce sırta, sonra da sırtın arkasındaki iki adet peribacası vadisine varılmaktadır.

 

İniş yolunda yolun kayganlığından ötürü çok dikkatli olunmalıdır. Patikanın geçtiği ilk vadide irili ufaklı birçok peribacası bulunmaktadır. Peribacalarının aralarındaki bazı boşluklar, yukarılardaki mağaralara çıkılmasını da sağlamaktadır. Burada yarım saat geçirdikten sonra hemen bir sonraki vadideki peribacaları bölgesine geçilmektedir. Burası diğerine göre daha geniştir. Buradaki volkanik faaliyet, iki lav çıkışı arasında uzun süreli bir püskürme şeklinde olmuştur. Bu püskürmede havzaya çökelen, kısmen ince kısmen de iri taneli malzemeler oldukça kalın bir istif oluşturmuştur.

Zaman içinde bu ara tabaka rüzgâr yönü de uygun olduğu için kolayca aşınmış ve bu iki vadide, oluşum modeli Kapadokya ile bire bir aynı olan peribacaları biçimlenmiştir. Rota yıpratıcı ve yorucudur. Ancak peribacalarının bulunduğu iki küçük vadinin sunduğu güzellikler tüm yorgunlukları kısa sürede unutturmaktadır.

Arapgir ilçesinde Sugeçti Köyü’nün topraklarına ait ve köyün güneyinde birbirine yakın ve benzer özellik gösteren jeomorfolojik oluşumlar bulunmaktadır. Tepelerin eteklerine yakın yerdeki bu farklı yapılar, gerek şekilleri gerekse renkleriyle doğa bir harika olarak karşımıza çıkıyor. Pembenin beyazın kahverenginin grinin tonları ile ahenkli geçişler yapan bu güzellik şekil olarak Kapadokya’da bulunan Peri Bacalarını andırıyor.

Uzaktan bakıldığında farklı siluetlerin görüldüğü bu bacalara, ‘Kutanlı Peribacaları’ ismi verilmiştir. Sugeçti Köyü’nün güneyinde tepenin eteklerinde rüzgâr ve suların arazide bulunan yumuşak ve set kütleleri aşındırmasıyla oluşan peribacaları, özellikle şekilleriyle dikkat çekiyor. Bu doğa harikası oluşum, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor.

 

Doğa ve tarihi güzellikleriyle Yukarı Fırat’ın incisi konumunda bulunan Arapgir, günümüzde pek bilinmeyen ancak doğaseverlerin ilgisini çeken Kutanlı Peri Bacalarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilerleyen dönemde en önemli rotaları arasında yer almayı hedefliyor. Kanyonları, tarihi cami ve köprüleri, konakları, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Arapgir’deki Peribacaları, ziyaretçilerini bekliyor.

 

Kapadokya’daki Peri Bacalarına benzetilen Kutanlı Peri Bacaları, şekil ve renkleriyle dikkatleri üzerine çekerken, doğal kaya oluşumuyla keşfedilmeyi bekliyor. Malatya genelinde tescil edilmiş en fazla taşınmaz kültür varlığını bünyesinde bulunduran doğası, mimarisi, sessizliği, kültürü, müziği ve doğal yaşamıyla yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kentin tek Cittaslow (Yavaş Sakin Şehir) unvanına sahip ilçesi Arapgir, Kutanlı Peri Bacalarıyla daha da ön plana çıkmak istiyor.

Kentin önemli turizm merkezlerinden birisi olan ilçe keşfedilmemiş eserleriyle de dikkatleri üzerine çekerken, ilçeye bağlı Sugeçti Mahallesi’nde bulunan ve halk arasında Kutanlı Peri Bacaları, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Sugeçti Mahallesi Yanıklar mezrasına geldikten sonra yaklaşık 4 kilometrelik bir yürüyüşün ardından ulaşılan peri bacaları, doğaseverlerin rotaları arasında bulunuyor.