Bu sokakta sanat, kültür, eğlence var

Malatya Sanat Sokağı kente gelenlerin güzel vakit geçirebilecekleri; çeşitli kültür ve sanat faaliyetlerin yapıldığı bir alan olarak tasarlanmış.

Bu sokakta sanat, kültür, eğlence var

Fotoğraf Makinası Müzesi ve Kültür Evi’nin bulunduğu Sanat Sokağı’nda plakçıdan ahşap ustasına, demir ustasından tespihçiye, özel çocukların çalıştığı kafeden hediyelik eşya dükkânına, boa ve hediyelik eşya dükkânından kitap kafeye, yöresel yemeklerin sunulduğu restorandan sanat merkezine her detay düşünülmüş.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Sanat Sokağı’nın girişinde ziyaretçileri, yöresel yemeklerin sunulduğu restoran karşılıyor. Hediyelik dükkânlarının yer aldığı sokakta iki katlı ahşap bir evden oluşan Fotoğraf Makinası Müzesi ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Asya ve Avrupa’nın en büyük Fotoğraf Makinası Müzesinde, 1876 yılından günümüze 2 bin 23 fotoğraf makinesi ve 3 bini aşkın aksesuarın yanı sıra casusların kullandığı makinalar sergileniyor.

Yöresel yemeklerin sunulduğu restoranın karşısında Kültür Evi bulunuyor. Malatya’nın Cumhuriyet Dönemi ve sonrası kültürel yaşamın gelecek nesillere aktarılması amacıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Fırat Kalkınma Ajansı’nın katkıları ile 2017 yılında açılan Kültür Evi her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kültür Evi, kent mimarisine uygun dizayn edilmiş bir bina olarak büyük dikkat çekiyor. Malatya kültüründe var olan fakat kaybolmaya yüz tutmuş yaşam tarzlarının, alışkanların, örf, adet ve geleneklerin tekrar hayat bulmasına imkân sağlamak amacıyla açılan “Malatya Kültür Evi” geçmişe ışık tutuyor.

Malatya Kültür Evi’nde kültür ve yaşama ait yöresel el işlemeleri, halı dokuma, mutfak (kiler), kayısı odaları, ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor. Ayrıca Kemal Sunal ve Ahmet Kaya odalarında, sanatçıların bal mumu heykelleri ve kişisel eşyaları da sergileniyor. Kültür Evi'nde Malatya’nın geçmişinin yanı sıra yöresel ürünleri, yetiştirdiği değerleri bulunuyor.

Çeşitli kültür ve sanat faaliyetlerine de ev sahipliği yapan sokakta çocuklarda düşünülmüş. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarında keyifle vakit geçirebilecekleri Çocuk Oyunevi ve Oyuncak Müzesi de Sanat Sokağı’nda yer alıyor.

Sanat sokağında tarihi eserlerin minyatürleri de yer alıyor. Malatya’yı gezmek için çok zamanı olmayan misafirler için Cevat Çobanlı Paşa Konağı, Battalgazi Ulu Camii, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Darende Somuncu Baba Külliyesi, Hekimhan Taşhan, Beşkonaklar ve Yeni Camii ile Nemrut Dağı Heykellerinin minyatür maketleri de sergileniyor.

Sanat Sokağı, kente gelen ziyaretçilerin kolay ulaşabilmesi için kent merkezinde yer alıyor.