CHP ÇİĞLİ KADINLARINDAN ANLAMLI AŞURE ETKİNLİĞİ

Cumhuriyet Halk Partisi Çiğli Kadın Kolları Muharrem ayı vesilesiyle aşure etkinliği düzenledi.

CHP ÇİĞLİ KADINLARINDAN ANLAMLI AŞURE ETKİNLİĞİ

Chp Çiğli Kadın Kolları Başkanı,Hatice Tanrıverdi ile birlikte Yönetim Kurulu üyeleri nin dağıttığı aşure etkinliğine çok sayıda partili ve vatandaş  katıldı. 
Etkinlik, özünde manevi hassasiyetlere dokunmasının yanısıra, halkla ve siyasi parti örgütleri arasında köprü görevi görmesi vasıtasıyla da ülkenin bu zor zamanlarında birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını da pekiştirdi. Bu tarz etkinlikler özellikle Çiğli'de ve İzmir genelinde yaygınlaşmalı, Stk'lar ve siyasi partilere de olumlu bir örnek teşkil etmeli.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

Muharrem ayının 10. gününden sonra, Ağustos  sonuna kadar aşure dağıtımı devam eder.
Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok söylence var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış. Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneğinin buradan geldiği söylenir. Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak algılanır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Âdem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuş...
Bu kurtuluş günlerinin muharremin on gününe denk geldiği için her sene Türkiye'nin bir çok ilinde aşure etkinlikleri yapılır.