"CHP'nin İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı Başladı"

"CHP'nin 38. Olağan Genel Kurultayı bugün Ankara'da başladı. 4 Kasım Cumartesi günü genel başkan seçimi yapılacak, ardından 5 Kasım'da ise parti meclisi seçimi gerçekleşecek. Genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel arasında bir yarış olacak. Ancak asıl çekişme, yerel seçim adaylarını belirleyecek olan Parti Meclisi seçimlerinde olması bekleniyor. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen CHP'liler, kurultaya yoğun ilgi gösterdi.

"CHP'nin İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı Başladı"

"İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı" sloganıyla gerçekleşecek kurultayın ilk gününde genel başkan seçimi yapılacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Grup Başkanı Özgür Özel arasında gerçekleşecek seçimlerde, son güne kadar imza yarışı sürdü. CHP tüzüğüne göre genel başkan adaylığı için kurultay delegelerinin %5'inin imzası gerekiyor. Toplam 1367 delegenin bulunduğu kurultayda genel başkan adayı olmak için 69 imza gerekiyor, genel başkan seçilmek için ise en az 684 imza gerekiyor.

halk 3

CHP'nin yeni genel başkanı kim olur?

Salondaki hava ve genel merkezi destekleyenler, Kılıçdaroğlu'nun 150-200 farkla kazanacağını söylerken, "değişimciler" ise Özel'in yaklaşık 100 farkla kazanabileceğini ifade ediyor. Ancak kamuoyuna yansıyan imzalar konusunda her iki taraf da manipülasyon olduğunu savunuyor.

CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu'na destek veren 55 il başkanının ve Özgür Özel'e destek açıklayan İstanbul il başkanının delege üzerindeki etkisi tartışmaların başında geliyor. Öte yandan, sadece Kılıçdaroğlu-Özel arasındaki bir yarıştan ibaret olmayan seçimler, başta İmamoğlu olmak üzere etkili büyükşehirleri gibi birçok faktörü içeriyor.

halk

PM'deki durum ne olur?

Kılıçdaroğlu'nun yeniden kazanması sürpriz olmayacağı kurultayda, asıl çekişmenin pazar günü yapılacak Parti Meclisi'nde yaşanması bekleniyor. Parti Meclisi, en yetkili karar mercii olması açısından kritik bir önem taşıyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeniden genel başkan seçilse de, özellikle önümüzdeki yerel seçimlerde adayları belirleme yetkisi bulunan 60 kişilik Parti Meclisi; Kılıçdaroğlu'nu, Özel'i ve İmamoğlu'nu destekleyenler açısından çekişmeli bir yarışla belirlenecek."