ÇİFTÇİYİ SUYA MUHTAÇ ETTİLER

MALATYA’nın Akçadağ ilçesinde sulama kanallarının depremde zarar görmesinden dolayı su verilememesi nedeniyle ağaçlarına ve sebzelerine su veremeyen üreticiler sıkıntı yaşıyor. Bir damla suya muhtaç olan üretici ağaçlarının kurumasının yanı sıra gelecek yıl verimin düşmesinden de endişe ediyor.

ÇİFTÇİYİ SUYA MUHTAÇ ETTİLER

Kahramanmaraş depremleri nedeniyle sulama kanallarının zarar görmesinden dolayı sulama kanallarına su verilemedi. Devlet Su İşleri (DSİ) 92.Bölge Müdürlüğü ekipleri kanal tamiratlarını sürdürürken, kayısı ağaçlarına ve yetiştirdikleri sebzelere su veremeyen çiftçiler, bir an önce suyun verilmesini bekliyor. Üreticiler, ağaçlar için ikinci sulama dönemi gelirken kanallarda çalışmaların devam etmesi ve suyun verilememesi nedeniyle bazı bahçelerde kayısı ağaçları kurumaya başladığını ifade ediyorlar.

“İHMALKARLIK VAR”

Tüm Köysen Şube Başkanı Ali Gürel, “16 Temmuz itibariyle suyun verileceğini söylediler ancak Devlet Su İşleri (DSİ) 9.Bölge’deki yetkili Akçadağ Ziraat Odası’nı arayarak 18 ya da en geç 19 Temmuz’da suyu vereceklerini söylemişler. Bu kanal oldukça uzun ve 1-2 günde bitirmeleri çok zor” dedi.

Gürel, ağaçlara şu ana kadar su veremediklerini ifade ederek, “Zaten bir afet yaşandı. Ardından kayısıyı don ve dolu vurdu. Bugünde üçüncü bir afetle karşı karşıyayız. DSİ ve su birliğinin burada ihmalkarlığı var” diye konuştu.

“ SU BİRLİĞİYLE SULAMADA SIKINTI BAŞ GÖSTERDİ”

Ağaçlara su veremedikleri için verimde de düşüş olacağını savunan Gürel, şunları söyledi:

“Gelecek yıl burada ürün kaldıramayacağımızın sıkıntısını yaşıyoruz. Böyle bir tereddüdümüz var. Ürün kaldıramadığımız zaman devlet bu zayiatı karşılayabilecek mi? O da yok. Devlet Su İşleri’nin elindeyken sulama suyu planlaması daha iyiydi. Sakalar suyun başındaydı ve sabah planlıyordu. Planlı bir şekilde arazi sulanabiliyordu. Devlet Su İşleri’nden alınıp su birlikleri oluşturulduktan sonra buralarda sıkıntı başladı. Su birliğiyle birlikte sulamada sıkıntı baş gösterdi. Su zamanında gelmiyor, adil dağıtılmıyor böyle mağduriyetler var. Su birliğiyle birlikte bir plansızlık bugüne kadar geldi.”

Gürel, deprem ardından kayısıda don ve dolu afetlerinin üreticiyi zor durumda bıraktığını belirterek, 120 bin dönümlük arazide yüzde 10 ila 20 arasında bir rekolte olduğunu, esas sıkıntının ise gelecek yol yaşanacağını da sözlerine ekledi.

“BAHÇELER KURUMAYA YÜZ TUTTU”

Malatya'nın Akçadağ İlçesine bağlı Ören Mahallesi Muhtarı Birol Çirkin ise sulama suyu sıkıntısından dolayı çiftçilerin çok mağdur olduklarını söyledi. Çirkin, “Geçen gün yaptığımız toplantıda suyun 16 Temmuz’da verileceği söylendi. Şimdi bir ihtimal Salı günü suyun bırakılabileceğini söylüyorlar. Bahçeler kurumaya yüz tuttu. Kanalların durumuna baktığımızda bu suyun Salı gününe geleceğine inanmıyorum. Bizim bütün ümidimiz, gelirimiz ve geçimimiz kayısı. Kayısıdan başka bir tarımımız kalmadı. Bu şekilde devam ederse bu ağaçlar bize ürün vermez” diye konuştu.