ÇİĞLİ'DE MUHTAR OLMAK
Siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın özgürce seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu, toplumsal ve sosyo ekonomik durumu fark etmeksizin tüm yurttaşların eşit sayıldığı yönetim biçiminin adıdır demokrasi.
Demokrasi zincirinin ilk halkasını, yerel demokrasinin sağlanması ve yerel halkın temsil edilmesi adına mahalle muhtarları oluşturur.
Muhtarlık, Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine aktarılan ender kurumlardan biridir. Tarih boyunca vatandaşların devlete ihtiyaç duyduğunda çaldıkları ilk kapı muhtarlıklarımız olmuştur.
Cumhuriyet dönemiyle birlikte demokrasi, adalet, temel hak ve özgürlüklerin genişlemesine paralel bir biçimde önem kazanan muhtarlık müessesesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Muhtarlarımız demokrasinin temel taşıdır" anlayışının yerleşmesiyle Cumhuriyet döneminden bugüne kadar önemini korumuştur.
Muhtarlar; gerek Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri, gerekse Belediye Bürokratları ile kolaylıkla ilişki kurabilmeli, mahalleleri adına taleplerini, şikayetlerini dile getirecek ortamı bulabilmelidir. Bundan daha da daha önemlisi, muhtarlar, mahalle temsilcisi olarak Belediye'nin karar alma süreçlerine katılabilmelidir. Belediye Kamu hizmeti verilen bir birim ise, orada görev yapan herkes muhtarların taleplerini dinlemek, telefonlarına bakmak zorundadır.
2019 Yerel Seçimlerinden bu yana İzmir genelindeki Belediyelerin büyük çoğunluğu hizmet anlamında kayda değer bir aksaklık yaşamıyor ve gerek yerel halk, gerekse muhtarlar İzmir Büyükşehir Belediyesi ile eşgüdümlü çalışan İlçe Belediyelerinden memnuniyetlerini dile getiriyorlar.
Bu durumun istisnası olan ilçelerden biri olan Çiğli ilçesi ise; salt Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerinden faydalanabilmekte; yerelde ise halkıyla, kendi bünyesinde çalışan emekçileri, personeli ve muhtarlarıyla 4 sene boyunca sağlıklı bir ilişki oturtamamış bir yerel yönetimin sınırları içinde yaşamanın dezavantajlarını yaşıyor.
Bu mağduriyetten en çok etkilenen kesimlerin başında ise hiç kuşkusuz 2019'dan beri mahallelerine hizmet götürmek için canla başla çalışan Çiğlili mahalle muhtarları geliyor. Yerel Yönetim seçimleri ile birlikte mahallelerini temsil etmek üzere seçimle iş başına gelen mahalle muhtarları, hizmet alamadığında doğal olarak mahalle sakinleri ile karşı karşıya geliyor ve halkın tepkisinin hedefi olmak durumunda kalıyor. Muhtarları demokrasinin temel taşı olarak adlandıran Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetini layıkıyla yerine getirmeye çalışan, Çiğli'nin seçilmiş ilerici, demokrat muhtarları; bir yandan atanmışların şiddeti, hizmet yetersizliği ve oligarşik yönetimin baskısı altında hizmet vermeye bir yandan da mahallelinin tepkilerini dindirmeye çalışıyor.
Muhtarın siyaseti olmaz anlayışının tersine; muhtarlar mahallerinde daima eşit hizmet, sağlıklı iletişim, kesintisiz etkileşim, liyakata dayalı yönetim, hızlı ve etkili problem çözme adına; genelde ise çağdaşlık, ilericilik toplumsal hak ve özgürlükler adına mahallelerinde siyaseten taraf olmak durumundadır.
Bütün bu sorunlarla mücadele eden başta Çiğli ve İzmir'de birkaç ilçenin muhtarlarının direkt siyasete dahil olmasa da; mahallelerinde 4 senedir alamadıkları hizmetlerin faturasını gerekli yer ve zamanda, gerekli duruşu ve tavrı sergileyerek ortaya koyduğunu yakın zamanda gördük ve önümüzdeki süreçte de görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.
SENEM ÜNAL