DEPREMDEN 2 HAFTA ÖNCE MALATYA'YI YÖNETENLER UYARILMIŞTI!

Depremden 2 Hafta Önce Malatya'yı Yönetenler Uyarılmıştı! Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, depremden 2 hafta önce yaptığı açıklamada yerel yöneticileri deprem tehlikesine karşı uyarmıştı.

DEPREMDEN 2 HAFTA ÖNCE MALATYA'YI YÖNETENLER UYARILMIŞTI!

17 Ocak'ta açıklamada bulunan Özgür: "Burada enerji biriktikçe bu fay hattı üzerinde kırılma riskini artırıyor. Bu noktada yerel yöneticileri uyarmamıza rağmen hiçbir gelişme olmadığını gördük. Yetkileri bir kez daha uyaralım; ana bir deprem kaçınılmaz, bir an önce kentsel dönüşümün yapılması, fay hatlarının planlara işlenmesi gerekiyor.

Olası bir depremde neler yapılabileceğiyle ilgili kentte yaşayan insanlara bilgi verilmelidir. Toplanma alanlarının neresi olduğunu kentte yaşayan her bireyin bilmesi gerekiyor" demişti. 6,5 ile 7,2 arasında Malatya bölgesinde bir deprem beklendiğine dikkat çeken Özgür, “2020’den buyana 4 bine yakın deprem olmuş. Sürgü-Çelikan-Erkenek fay hattının kırılma ihtimali oldukça yüksek. Olası bir depremde de Malatya’nın birçok yeri yerle bir olacak gibi görünüyor. Kışla Caddesi, Akpınar, Fuzuli Caddesi’nde hep bitişik nizamlı yapılar var. Yeni ya da eski bina fark etmiyor. Bir an önce bunlara çözüm bulunup, kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Önümüzde çok yıkıcı bir deprem geliyor. Malatya tarihi boyunca iki kere yerle bir olmuş. O nedenle yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekiyor. Yerel yöneticilerin deprem olmadan önce bir hazırlık yapması gerekiyor.

 Eski binalarla ilgili analiz yapılması depreme hazırlık açısından büyük önem taşıyor. Binadaki beton ömürlerinin belirlenmesi gerekiyor. İlgili firmalardan alarak binayla ilgili dayanıklı olup olmadıklarına dair ölçümlerin yapılması oldukça elzem” ifadelerini kullanmıştı. “HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SAĞLIKLI YAPILMADI” Özgür, 24 Ocak 2020 depremi sonrası binalarda yapılan hasar tespit çalışmalarının çok da sağlıklı olmadığını kaydederek, “Ağır hasarlı binaya orta, orta hasarlı binaya hafif raporlarının verildiğini gördük. Gazi Lisesi 42 yıllık bir okul ve güçlendirme verdiniz? Bunu neye göre verdiniz. 2020 depreminde gündeme gelen 4K sitesinde 7 blok var, öndeki 3 blok yıkılıyor ama arkadaki 4 blok yıkılmıyor. Bu karar neye göre veriliyor? Olası bir depremde yaşanacak can kaybında bunun sorumlusu kim olacak? Binalara yapılan güçlendirmelerinin de çok sağlıklı olmadığını gördük. Malatya’nın bir ilçesinde 2015 yılında resmi bir kurum binasının güçlendirildiğini fakat 2020’deki depremde yıkıldığını gördük. Bir an önce eski binaların kentsel dönüşümü konulup, yıkılması gerekmektedir” diye konuşmuştu.