DEPREMZEDE HAK SAHİPLERİ DİKKAT! BAŞVURULAR BAŞLIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı depremzede vatandaşlara yapılacak hibe ve kredi desteğiyle ilgili detayları paylaştı. Depremzedelere kredi ve hibe başvurusu için şartlar ve koşullar neler olacak? Deprem bölgesi için kentsel dönüşüm konut ve hibe kredisi detayları haberimizde…

DEPREMZEDE HAK SAHİPLERİ DİKKAT! BAŞVURULAR BAŞLIYOR

Deprem kredisi olarak da anılan depremzedeye 800 bin TL kredi ve 500 bin TL hibe başvurusu için detaylar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından açıklandı. 11 ilde kendi ev ve işyerini dönüştürmek isteyen afetzedelere hem hibe, hem de faizsiz, 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli kredi verileceğini duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, hibe ve kredilerin inşaatın büyüklüğüne göre, hak ediş esasıyla verileceğini, başvuruların ise 15 Temmuz’da başlayacağını söyledi.

KİM NE KADAR HİBE ALACAK?

Kendi yapısını yerinde yapmak isteyen afetzedelere konutları için 500 bin, işyerleri için 250 bin lira hibe verilecek. Bu kişiler konutların büyüklüğüne göre 500 ila 800 bin TL aralığında, işyerlerinin büyüklüğüne göre de 250 ila 500 bin TL aralığında; 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli, faizsiz kredi kullanabilecek. Hibe ve krediler inşaatın ilerleme seviyesine göre yani hak ediş esasıyla yapımı üstlenen müteahhitlere ödenecek.

İŞYERİ KREDİLERİ NASIL OLACAK?

İşyeri yapımına 250 bin TL hibenin yanı sıra brüt inşaat alanı 50 metrekare olanlara 250 bin TL; brüt inşaat alanı 51-100 metrekare olanlara 400 bin TL; brüt inşaat alanı 101 metrekareden büyük olan işyerlerine 500 bin TL kredi verilecek. Bu krediler de faizsiz olacak ve 2 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli olarak yine hak ediş esasına göre müteahhitlerine verilecek.

YAPIM VE DÖNÜŞÜM OFİSLERİ KURULDU, BAŞVURULAR BAŞLIYOR

Hibe ve kredi desteklerinden yararlanmak isteyen afetzedeler, 22 noktada kurulacak yapım ve dönüşüm ofislerine, 15 Temmuz’dan itibaren başvurabilecek. Birden fazla dairesi olup da evli çocukları bu dairelerde oturanlar da hak sahibi sayılacak. Buna göre hibe ve kredi desteklerinden yararlanabilecekler. Bütün binaya sahip olan vatandaşlar da bir dairesi için hibe alabilecek. Diğer dairelerin sayısı ne olursa olsun krediyi sadece 3 daire için alabilecek.

Hibe ve kredi imkanından faydalanmak isteyen depremzedeler için yapım ve dönüşüm ofisleri kuruldu. Depremzede vatandaşlar 15 Temmuz’dan itibaren bu ofislere müracaat edebilecek. Malatya’da Yeşilyurt, Battalgazi ve Doğanşehir’de bu ofisler kurulurken, ihtiyaca göre ofis sayısının artırılabileceği bildirildi.