Doğaseverler bu rota tam sizin için

Malatya’da bulunan Nemrut parkuru, doğa yürüyüşçüleri için eşsiz bir rota özelliği taşıyor.

Doğaseverler bu rota tam sizin için

Malatya gerek doğal gerekse tarihi güzellikleriyle Türkiye’de yerli ve yabancı turistlerin gezi rotası içerisinde yer alıyor.

 

Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde 2 bin 150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağına Malatya’dan gidilebilmektedir. Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisi olurken, dünyada güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yer olarak dikkat çekiyor. Doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılan heykelleri yıl içerisinde binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

 Nemrut sadece ziyaret edilebilecek tarihi bir yer olması açısından değil önemli bir yürüyüş rotası olması açısından da oldukça dikkat çekiyor.

Nemrut yürüyüşü için Pütürge’nin Tepehan Mahallesi'nin Yandere Köyüne gitmek gerekmektedir. Karasu’dan yürüyüşe başlamak size eşsiz bir deneyim sunacaktır. Buradaki su olağanüstü güzellikte ve yaz-kış gürül gürül akmaktadır. Araçla buradan Nemrut 11 kilometredir. Aslında araçla Büyüköz köyüne gidilip yürüyüşe oradan da başlanabilir ama yaklaşık 800 metrelik bu yol yürünerek vücutların ısıtılması, yürüyüşün sorunsuz geçmesini sağlar. Büyüköz köyünden sonraki etap epey zorlu bir geçebilecek bir etaptır. Girişte biraz dik çıkılan patika, daha sonra yamacı takip ederek yumuşamaya başlamaktadır. İlk bir saat içinde rota üzerindeki sarı ve kırmızı alıçlarla vitamin takviyesi yapılabilir. Özellikle sarı alıçlar lezzetli ile yiyenleri kendine hayran bırakacaktır.

Yükseldikçe karşıda Nemrut Dağı’nın görüntüsü ortaya çıkmaktadır. Aşağılarda ise muhteşem bir manzara, yürüyenleri hiç yalnız bırakmamaktadır. Sırta yaklaştıkça patika kayaların arasından geçmeye başlamaktadır. Sırtın arkasındaki yaylanın ismi Belli Yaylası, bir zamanlar binlerce hayvanın bulunduğu yaylada çok az kimse yaylacılık yapmaya devam etmektedir. Patika ile sırtın birleştiği yerde bir obruk bulunmaktadır. Ancak henüz tam olarak çökmemiştir. Buradan itibaren çok fazla aşağıya inmeden sırt boyunca yer yer yürüyerek, yer yer de küçük tırmanışlar yaparak Nemrut’a doğru ilerlenmektedir. Sırtın sol tarafında, aşağılardaki kayalıklar tam bir doğa anıtı niteliğindedir. Bu etap yaklaşık bir saat sürmektedir. Kaya geçişlerinin risksiz olması, etabı çok eğlenceli bir hale getirmektedir. Bu kayalık sırt, aşağıdan gelen asfalt yolla birleşmektedir.

Asfalta çıkar çıkmaz tepenin yamacına giden stabilize yola girilerek yürüyüşe, Nemrut’a doğru devam etmektedir. Bu etap yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Aşağıdaki düzlükte yer alan otelin karşısındaki yamaçtan ilerlenerek kısa süre içinde Nemrut Dağı’na varılmaktadır. Malatya Pütürge’nin Büyüköz köyü ile Adıyaman’ın Kahta sınırları içerisinde yer almaktadır. Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için, 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarına yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir. Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. İyi korunmuş durumdaki dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmış ve 8-10 metre yüksekliktedir.