Emniyet rakam rakam paylaştı! Hırsızlık olayları düştü mü?

Malatya İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, Malatya’da ilk dört ayda meydana gelen ve aydınlatılan asayiş olaylarıyla ilgili bilgi verdi.

Emniyet rakam rakam paylaştı! Hırsızlık olayları düştü mü?

Trafik haftasında basın mensuplarıyla emniyet müdürlüğünde bir araya gelen Çankal, Malatya'da göreve başlayalı 10 ay olduğunu ifade ederek göreve başladıktan sonra Malatya'nın durumu hakkında brifing aldığını ve ortaya çıkan asayiş olayını göz önüne alıp ona göre planlama yaptıklarını söyledi.

“DEPREMDE HIRSIZLIK OLAYLARI ARTMIŞTI, 2022 RAKAMLARININ ALTINA İNDİK”

Deprem döneminde depremin etkilediği illerin aynı asayiş olaylarını yaşadıklarını anlatan Çankal, şunları söyledi:"Diğer illerde de bizde yaşananlar yaşanıyor. Deprem nedeniyle her yer açık olduğu için, hırsızlar deprem illerine hücum etmiş. Kameralar yok, şehir aydınlatması yok, kapı pencere yok, depremden kaynaklı toz nedeniyle parmak izi yok, hırsızlığın hangi gün yapıldığı bilgisi de yok. Vatandaş depremden dolayı İl dışına gitmiş geri geldiğinde evde eşya yok. Hırsızlık konusunda Malatya’da maalesef istatistikler tavan yaptı, yüzde 600 fırlamış. Buna göre bir planlama yaptık. Deprem öncesi ve 2024 Ocak ayı kıyaslandığında depremden önceki rakamların altına indik. Arkadaşlarımızın ciddi gayreti var, sıklıkla şok ve rutin uygulama var. Hırsızlık oluyor ama 24 saat geçmeden yakalanıyor."

“11 BÜYÜK YAKALAMA VAR”

Çankal, narkotik olaylarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:

"Narkotik konusunda sentetik kullanımı Türkiye’de arttı. Ciddi gayret ediyoruz. Ocak ayından bu yana 11 büyük yakalama var. Yakalamalar 7-8'den aşağı düşmüyor. Yakalanmasından çok uyuşturucu haplara yöneliktir engellenmesi gerekiyor. Bu noktada Milli Eğitim, İl Müftülüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü ile birlikte çalışıyoruz. Bilgilendirme ve bilinçlendirme yapıyoruz. Polis sorumluluk alanında 52 konteyner var ve 38'inde bulunuyoruz. Samanköy'de karakol oluşturduk.”
Emniyet rakam rakam paylaştı! Hırsızlık olayları düştü mü?

“304 HIRSIZLIK OLAYINDAN 173’Ü AYDINLATILDI”

“Asayiş berkemal demek için gayret ediyoruz” diyen Çankal, şu bilgileri verdi:

“Tüm arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Polislik yapmak ve ailelerinin yanında bulunmak için zoru başarıyorlar. İç birimdeki personel sayısını düşürdük, sahada daha çok personelimiz var. 2002’de meydana gelen 7 bin 207 asayiş olayından 6 bin 573’ü aydınlatılmış. 2023’te depremden dolayı veri girişleri sağlıklı değil, 2024’ü ele aldığımızda 6 bin 995 asayiş olayından 5 bin 991’i aydınlatılmış durumda. 2002 ila 2024’e baktığımızda 216 ruhsatsız tabanca, 267 olmuş. Bin 400 fişek şimdi 3 bin 870 fişek, 220 kesici alet şimdi 319 kesici alet yakalanmış. Hırsızlık olaylarında 2022’de 346 hırsızlık vakası olmuş ilk dört ayda ve bunun 202’si aydınlatılmış. Şimdi 304 hırsızlık olayından 173’ü aydınlatılmış durumda. 2022’nin altında bir rakam. 2024 yılında meydana gelen olaylarda 210 kişi yakalanmış. Aranan şahıslarla ilgili özel ekip oluşturuldu. 2022’de aranan şahıslardan yakalananlar 459, şimdi ise 574. Çok uzun süre aranan şüpheliler yakalandı. Kimisi havalandırma kimisi evlerin başka bölümlerinde yakalandı.”
Emniyet rakam rakam paylaştı! Hırsızlık olayları düştü mü?

“ÖNCELİĞİMİZ MALATYA’NIN GÜVENLİ BİR TRAFİĞE ULAŞMASIDIR”

Çankal, trafik çalışmalarıyla ilgili

“Trafikte bazı kırmızı çizgilerimiz var. Emniyet kemeri, kırmızı ışık, yaya önceliği kırmızı çizgimiz. Trafiğin acısını çok yakından yaşamış birisiyim. Ben annemi trafik kazasında kaybettim. Radarla ilgili karayollarında hız sınırı belli. Tabela olsa da olmasa da, radar olsa da olmasa da o hız sınırı bellidir. Radar konusunda risk olan yerleri tercih ediyoruz. Yarış yapılan yerler var onları men etmemiz lazım. Deprem nedeniyle insanımız psikolojik olarak etkilendi. Acilen normalleşmemiz lazım. Trafik kuralını ihlal ediyor “Ben depremzedeyim” diyor. Radar uygulaması bakanlık çalışma takvimine göre yapılıyor. Önceliğimiz Malatya'nın güvenli bir trafiğe ulaşmasıdır”

değerlendirmesinde bulundu.