EVSİZ KALAN İŞCİYE İŞSİZLİK TEHDİDİ

Malatya’da Mil-May Tekstil’de çalışan depremzede işçilere, “İşe gelmezseniz tazminatsız atarız” mesajı atıldı. Afetzede işçiler, deprem nedeniyle evlerinin ağır hasarlı olduğunu söyleyerek yönetime tepki gösterdi.

EVSİZ KALAN İŞCİYE İŞSİZLİK TEHDİDİ

Malatya’da faaliyet gösteren Mil-May Tekstil Fabrikası yönetiminin depremzede işçilere, işe gelmemeleri durumunda tazminatsız şekilde işten atılacaklarına yönelik mesaj gönderdiği belirtildi.

Maraş merkezli depremlerin ardından çok sayıda emekçi ya enkazın altında ya da sokakta kaldı, birçoğu ise şehir değiştirdi. Mil-May Tekstil’in Malatya’daki fabrikasında çalışan işçilerin bir kısmı da depremden kaçarak şehir dışına çıkanların arasında yer aldı.

DEPREMZEDELERE İŞBAŞI

Fabrika yönetimi ise işçileri önce arayarak 20 Şubat’ta işbaşı yapmaya çağırdı. Yönetim daha sonra emekçilere, tazminatsız şekilde işten çıkarılacaklarını belirten şu mesajı gönderdi: “Üzücü ve yıkıcı deprem felaketi nedeniyle acılarınızı paylaşıyoruz. İşe devam etmeyeceğiniz yönünde kararınız kesin ise her ne kadar bu şekilde iş akdinizin sona ermesini istemesek de yasal yükümlülüklerimizin olması iş yerindeki faaliyetlerin devam etmek zorunda olması nedeniyle iş akdinizin İş Kanunu’nun 25. maddesi gereğince derhal, tazminatsız olarak feshedileceğini tarafınıza bildiririz.” Mil-May Tekstil’de çalışan bir işçi yaşadıklarını şöyle anlattı: “Depremden dolayı evim ağır hasarlı raporu aldı, oturulamaz halde. Artık Malatya’da kalmak istemedim, Ankara’ya gittim. Şirketin Malatya şubesindeki insan kaynakları çalışanına bilgi verdim, uzlaşarak haklarımı almak istediğimi söyledim. Daha sonra İstanbul’daki insan kaynakları müdürü tarafından arandım, bana ‘Devlet ne derse onu yapacağız’ dedi. İşyerine ihtarname çektim.” Hiçbir hakları yokmuş gibi işten çıkarılmak istendiklerini aktaran işçi, “Yasal tüm haklarımı talep ettim, yasal işlemleri de yaptım” dedi. Fabrikada çalışan bir başka işçi ise şu ifadeleri kullandı: “Bana mesaj göndermediler ama bu ayın 20’sinde gelmemi istiyorlar, kanuni haklarımız feshedilebilir. Kalacak yerimiz olmadığı için Nevşehir’e taşındık. Benim evim ağır hasarlı, kolon patlamış, hiçbir eşyamızı alamadık. Bizim tek bir isteğimiz var, haklarımızı vermeleri.”

Öte yandan söz konusu iddiaları sormak için BirGün olarak Mil-May Tekstil’i aradık ancak bir yetkiliye ulaşamadık.

"PATRONLARIN KÂR HIRSINI GÖRDÜK"

Konuyu gündeme getiren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, şunları söyledi: “Bu fabrikada evi yıkılan, ağır hasarlı oluğu için il dışına giden, yakınlarını kaybeden işçiler var. Hem ‘Geçmiş olsun’ hem de ‘İşten atacağız’ diyorlar. Ayrıca başka fabrikalardan da böyle bilgiler geliyor. Eğer bu tutum devam ederse ve geri çekmezlerse biz fabrika önünde bir açıklama da yapacağız. İş akdi feshedildiğine dair bir bilgi yok ama depremden etkilenen bu illerde üretim başlayınca muhtemelen böyle uygulamalarla başlayacak gibi. Depremin yaraları sarılmaya çalışırken patronların tehditvari mesajlar göndermesi aslında patronların insani duygulardan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor.

"DEPREM İŞTEN ATMAYA GEREKÇE DEĞİL"

İşçilerin deprem nedeniyle işe gidememesi meşru bir mazeret sayılıyor. Çalışma Ekonomisi Doktoru Murat Özveri, “İşçi devamsızlık nedeniyle işten çıkartılamaz. Çıkartılırsa bu haksız ve geçersiz fesihtir” demişti. Türkiye Barolar Birliği’nin ‘Depremzedeler İçin Hukuk Rehberi’ne göre deprem sonucu işçinin çalıştığı işyerinde, bir haftadan fazla süre ile işin durması halinde; sağ kalan işçinin iş akdini bildirimsiz olarak feshetmek ve kıdem tazminatı ile çalışılamayan bir haftalık sürenin her bir günü için yarım ücret istemek hakkı bulunuyor. Ayrıca İş Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca işverenin işçiye önceden bildirimde bulunmaksızın iş akdini feshetme imkânı var. Ancak işveren, işçiye kıdemine göre hak kazanacağı kıdem tazminatını ödemek zorunda.