Gazze'de 20. gün: Yardımlar durma noktasına geldi, ABD sivil ölümleri savundu

7 Ekim'de Gazze'de silahlı milisler tarafından İsrail'e karşı başlatılan operasyon 20'nci gününe girdi. İsrail'in 19 gündür bombaladığı Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısı 6 bin 546'ya yükseldi.İsrail basını ise 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktardı.

Gazze'de 20. gün: Yardımlar durma noktasına geldi, ABD sivil ölümleri savundu

Biden sivil ölümleri savundu: 'Savaş açmanın bedeli'

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’deki ölü ve yaralılara ilişkin açıklamalara güveni olmadığını söyledi.

Biden, “Filistinlilerin ne kadar insanın öldüğüne ilişkin olarak söylediklerine inanmıyorum. Suçsuz insanların öldürüldüğüne eminim ama bu savaş açmanın bedeli” dedi.

Biden sözlerinin devamında, İsrail’in sorumluların peşine düşerken çok dikkatli olmak zorunda olduğunu savundu:

“Eğer bunu (sivilleri koruyamazlarsa) yapamazlarsa bu onların zararına olur. Ama Filistinlilerin açıkladıkları verilere güvenim yok.”

Hamas kontrolündeki sağlık yetkilileri Gazze’de 7 Ekim’den bu yana 6 bin 546 kişinin öldüğünü açıkladı.

Bu sayının 3 bine yakınının çocuklar olduğu kaydediliyor.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Biden'ın bu sözlerinin ardından yaptığı açıklamada Filistin Sağlık Bakanlığı'nın ölü sayılarına ilişkin açıkladığı verilerin güvenilir olduğunu bildirdi. 

BMGK'de ABD ve Rusya'nın karar tasarıları karşılıklı reddedildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin "Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği terör saldırıları şiddetle kınanırken ülkelerin meşru müdafaa hakkı bulunduğuna" işaret edilen karar tasarısı ve Rusya'nın Gazze'de insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı oylanarak reddedildi.

ABD'nin veto edilen tasarısında, "insani duraklama"nın gerekliliğine işaret edilirken "Gazze'de Hamas dahil tüm terör örgütlerine silah tedarikinin engellenmesi için adım atılması talebi" bulunuyor.

Birleşmiş Milletler: İlerleyen saatlerde faaliyetlerimizi durdurabiliriz

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Sözcüsü, yakıt kıtlığı nedeniyle ilerleyen saatlerde çalışmalarını azaltıp azalatmama kararı vereceklerini ifade etti.

BBC'ye konuşan sözcü, yakıt gelmezse yardımlarını azaltma durumunda kalacaklarını söyledi. 

İsrail Ordu Radyosu: Kara kuvvetleri Gazze'ye daha büyük bir saldırı düzenledi

İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, İsrail Kara Kuvvetleri Hamas mevzilerine karşı taarruza geçmek için Gazze Şeridi'ne öncekilerden büyük bir saldırı düzenledi.

Ordu tarafından yayınlanan gece saldırısının videosunda, zırhlı araçların kumlu bir sınır bölgesinden ilerlediği görülüyor.

Tankların mermi atttığı görüntülerde bir dizi hasarlı binanın yakınında veya ortasında patlamalar görülüyor.

İnternette yayınlanan askeri açıklamada, saldırının "savaşın sonraki aşamalarına hazırlık amacıyla" gerçekleştirildiği belirtildi.

Askeri açıklamada, "Askerler daha sonra bölgeyi terk etti ve İsrail topraklarına geri döndü" ifadesine yer verildi.

İsrail'in saldırılarında bir gazeteci daha yaşamını yitirdi

İsrail savaş uçakları dün gece, Tel el-Heva, el-Cevazat ve Nafak caddesi ile Yermuk Stadı çevresini yoğun bombardımanla ateş çemberinin içine aldı.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Zevayde bölgesindeki bir eve, İsrail savaş uçaklarından atılan füze sonucu gazeteci Dua Şeref ve yanındaki kızı yaşamını yitirdi.

Aksa'nın Sesi Radyosu, Gazeteci Dua Şeref'in, kurumlarında program sunucusu olarak çalıştığını duyurdu.

İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda hayatını kaybeden gazeteci sayısı 21'e yükseldi.