Gençleri de Vuruyor: Kireçlenmede Gizli Tehlike!

Eklemlerde yıpranma ve bozulma olarak bilinen kireçlenme, sadece yaşlıların sorunu değil. Gençleri de etkileyebilen bu rahatsızlık, ihmal edilirse yaşam kalitesini düşürebilir. Uzmanlar, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Gençleri de Vuruyor: Kireçlenmede Gizli Tehlike!

Eklemlerde yıpranma, eskime ve bozulma olarak bilinen kireçlenme, genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilse de, Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir, bu hastalığın gençleri de etkileyebileceğini vurguladı. Özellikle romatizma, travma veya enfeksiyon gibi etkenlerin daha erken yaşlarda kireçlenmeye yol açabildiğine dikkat çeken Özdemir, “Eklem hareketlerinde azalma, ağrı, şişlik, ellerde taşıma ve kavrama işlevlerinde bozulma gibi belirtilerle karşılaşan kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekiyor” dedi.

HANGİ EKLEMLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA?

Kireçlenmenin en sık diz, kalça, omurga ve omuz eklemlerinde görüldüğünü belirten Dr. Özdemir, hafif ve orta evrelerde kilo verme ve fiziksel aktivitenin azaltılmasının önemli tedavi yöntemleri olduğunu ifade etti. Genetik yatkınlığın da hastalığa zemin hazırlayabildiğini ekleyen Özdemir, “Ailesinde kireçlenme öyküsü bulunan bireyler ideal kilolarını koruyarak yaşlarına uygun fiziksel aktiviteleri hayatlarına dahil etmeli” önerisinde bulundu.

TEDAVİDE HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIYOR?

Kireçlenme tedavisinin hastalığın seviyesi ve hasta öyküsüne göre belirlendiğini söyleyen Dr. Özdemir, ameliyat dışı yöntemlerin öncelikli olduğunu vurguladı. Eklem yükünü azaltmak için kilo vermenin ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmanın önemine değinen Özdemir, ağrı kesici ve antienflamatuvar ilaçların yanı sıra fizik tedavinin de kas gücünün artırılmasında ve eklem hareketlerinin korunmasında etkili olduğunu söyledi.

BİYOREJENERATİF TEDAVİLER ÖN PLANDA

Son yıllarda biyorejeneratif tedavilerin popülerleştiğine dikkat çeken Özdemir, “Hiyalüronik asit enjeksiyonu, plazma tedavisi ve kök hücre enjeksiyonu gibi yöntemler eklem sağlığını iyileştirmek ve hastalığın ilerlemesini durdurmak amacıyla kullanılıyor” diye konuştu.

CERRAHİ MÜDAHALE VE İYİLEŞME SÜRECİ

Ameliyat dışı tedavilerin yeterli gelmediği durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabildiğini ifade eden Özdemir, protez uygulamalarının ortopedide standart bir tedavi olduğunu belirtti. Cerrahiden sonraki iyileşme süreci hakkında da bilgi veren Özdemir, “Hasta ameliyattan sonraki bir iki gün içinde yürütülerek özel bir rehabilitasyon programına başlatılıyor. Fizik tedavi ve düzenli egzersizlerle hastalar, yaklaşık 6 haftalık bir sürecin ardından sosyal hayata geri dönebiliyor” dedi.