HİZMET İÇİN DÜZEYLİ VE ETKİLİ DİL KULLANMAK ÖNEMLİDİR.
Halkın sesi olmak ve mahalle sorunlarını gündeme almak adına Kürecik Haber olarak Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi Muhtarı Habib Ağşahin ile bir söyleşi yaptık. Yönelttiğimiz soruları cevaplayan muhtar, seçimlerde halkın doğrudan seçtiği tek kişi olan muhtarlardan biridir.
kendi öz çabalarıyla, kendi kişiliğiyle herhangi bir siyasi partiye bağlı olmaksızın kendi iradesiyle milletin karşısına çıkar kendini anlatır eğer mahalle sakinleri taktir ederse aldığı oy ile sandıktan çıkar ve sahada aktif olarak çalışır. mahalle sakinlerinin gösterdiği teveccüh ile görev aldığını belirten Habib akşahin muhtarların vatandaşların özgür iradesiyle seçilen kamunun en küçük birimleridir.
Muhtarın asli görevleri, vatandaşlarla birlikte mahallelerindeki sorunları, talepleri, istekleri merkezi ve yerel yöneticilere iletmektir. Bu iletişim, sözlü veya yazılı olarak gerçekleştirilir. Muhtarlar, mahalle veya köyde yaşayan vatandaşların sorunlarını dinleyerek çözüm2015 önerileri sunmakla sorumludur.
Ayrıca muhtarlar, yerel düzeyde alınacak hizmetlerle birlikte merkez hükümetinden alacakları hizmetler için merkezi hükümetin yetkili organlarına, yani kaymakamlık veya valilik gibi kurumlara bildirim yapar ve iletişim kurarlar. Muhtarların görevlerinden biri de sorunların çözümü noktasında bu iletişimi sağlamaktır. Yerel düzeyde, mahalleye veya köye ait sorunlar, talepler ve istekler belediye başkanına ve gerekli birimlere iletilir ve bildirilir.
Muhtarlar, mahalleli tarafından seçilirken genellikle hangi hizmetleri yapacaklarına dair vaatlerde bulunurlar?
Bu vaatler, mahallenin çevresel sorunlarına, yol, kaldırım, su gibi temel ihtiyaçların karşılanmasına, sağlık hizmetleriyle ilgili konulara, eğitim sorunlarına, çevre düzenlemelerine, park sorunlarına, kaldırım ve asfalt çalışmalarına, temizlik hizmetlerine, bankamatik ihtiyaçlarına ve benzeri taleplere yönelik Muhtarlar, seçildikten sonra bu vaatleri yerine getirme çabası içerisinde olurlar.
Kendi özelimde söyleyeyim, ben vaatlerde bulunmadım. Yapabileceklerimiz, mahallemizdeki çevresel sorunlar, yol, kaldırım, su gibi diğer sağlık işleri ve yerel ve merkezi hükümete bağlı sorunlarla ilgili eğitim, sağlık, çevre, parklar ve benzeri konuları içeriyor. Vatandaşlardan gelen talepleri kurumlara iletmek gibi sorumluluklarımız var. Ben bunları vaat olarak sunmadım. Benim en büyük vaadim, katılımcılığı arttırmak ve mahalleyi bizlerle birlikte yönetmek oldu. Bu vaadimi başardığımı düşünüyorum. Mahallede apartman yöneticileri, site yöneticileri ve kanaat önderleriyle güzel bir mahalle meclisi oluşturduk. İlk toplantıyı 2015 yılında yetmiş-seksen kişiyle gerçekleştirdik. Orada kararlar aldık, ancak sonraki yıllarda ülkemizde yaşanan siyasi krizler ve sağlık sorunları nedeniyle ikinci toplantımızı yapamadık. Şu anda ikinci bir toplantı düşünüyoruz. Apartman yöneticileri, site yöneticileri, mahalledeki kanaat önderleri ve müstakil konut sahiplerini mahalle meclisine katılmaya teşvik ederek, sokakların sorunlarına da ortak olmalarını sağladık bu ikinci dönemim , 2014 yılında göreve başladığımda ilk olarak mahallemizdeki yeşil alanlar, arsalar ve parsellerle ilgili bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın ardından, Ahmet Taner Kışlalı Parkı'nın talebini büyükşehir belediyesine ilettik ve olumlu bir yanıt aldık. Parkın açılışını 2018 yılında yoğun bir karabalık ile gerçekleştirdik Ayrıca, on veya on beş sokağımızın kaldırım ve asfalt çalışmalarını gerçekleştirdik. İçme suyu hatlarının özellikle müstakil konutlarımızda ve diğer sokaklarda iyileştirilmesi için İZSU tarafından çalışmalar yapıldı.
Yerel anlamda parklarla ilgili olarak Ahmet Ay ve Işılay Saygın Parkı'nın talebini 2018 yılında ilettik. Talebimizin gerekçesi, parklarda aydınlatma sorunu, sulama sorunu (vahşi sulama ve hortumla sulama) ve çimlerin yabani otlarla kaplı olmasıydı. Ayrıca, parklarda bulunan sundurmaların çürümüş ve eskimiş olması da bir diğer sorundu. Bu taleplerimiz haklı bulunarak kabul edildi belirten muhtar Habib akşahin her iki dönem içinde büyükşehir belediyesi ile ortak akılda birleşerek mahallemize güzel hizmetler yaptık ilave istekte bulunduk. Mahallemizi temsilen Ahmet Ay Parkı'nda bir süs havuzu ve Halk Ekmek standının oluşturulmasını talep ettik.
Ayrıca, parklarda yürüyüş yolları oluşturulması talebimizde bulunduk, özellikle orta yaşlı mahalle sakinlerimizin sokaklarda rahatça yürüyebilmesi için. Bu iki isteğimiz de yerine getirildi parkimizı bir kafe ile taçlanması bizi mutlu eder. ben Mahalle Muhtarı olarak bize bu hizmetleri veren Büyükşehir Belediyesi ne ve daire amirlerine teşekkür ettiğini belirten Akşahin ,İlçe belediyesi'nin ,ilk dönemimde çevre düzenlemeleri için kilit taş ve parke çalışmaları yapıldı, özellikle apartmanlar ve müstakil konutlar üzerinde çalışmalar gerçekleştirildi.Çünkü sitelerimizde zaten site olduğu için kendi ihtiyaçlarını karşılıyor. Ancak zaman zaman çam sakızı çoban armağanı olarak budama çalışmaları, bantlama gibi yerel destekler için hem ilçe belediyemizden hem de büyükşehir belediyesinden destek aldığını belirten akşahin Hüseyin Ergün'nün hizmet eksiğiniz nelerdir sorusuna?
şu anda mahallem de bir eksiklik görünmüyor. Ancak yoğun eleştirilerle karşılaşıyoruz.Özellikle Karşıyaka'ya bir hat isteği bulunuyor. Ancak, büyük şehirlerde toplu ulaşım alanları, metro yapımı, İzban metro aktarma istasyonun Çiğli'de olması ile Karşıyaka'ya böyle bir hat oluşturulamayacağının olumsuz yanıtını alıyoruz. Bu konuda bize verilen cevap budur. Aktarma olanakları zaten mevcut, Üçyol İZBAN İstasyonu üzerinden İZBAN hattını kullanarak hem İZBAN hem de Anadolu Caddesi üzerinden Karşıyaka'ya ulaşım sağlanabiliyor. İskele ve Karşıyaka hattı için hem vapurlar hem de İZBAN hattıyla ulaşım sağlanması, Karşıyaka'yla ilgili taleplerimize cevap alamamamızın sebeplerinden biridir. Bu, belediyemizin bakış açısıdır ve taleplerimize rağmen bunu elde edemediğini belirten Muhtar,Hizmet almak adına düzeyli ve etkili iletişim kurmalıdır. Belediye yetkilileriyle toplantılar düzenleyerek, talepleri iletmeli, sorunları bildirmeli ve işbirliği için iletişim kanallarını açık tutmalıdır dedi.