İkiz mağaralara hayran kalacaksınız
Tarihi ve doğal güzellikler bakımından doğaseverlerin yeni durağı olan Malatya’da keşfedilmeyi bekleyen birbirinden farklı özelliklere sahip mağaralar bulunuyor.
Malatya’nın birçok bölgesi kamp yapmak isteyenler için uygun alanlara sahip. Düzenlenen etkinliklerle son dönemde kampçıların ilgisini çeken Akçadağ, 65 milyon yıl öncesine dayanan Levent Vadisi oluşumunun yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen mağaralarıyla doğaseverlerin yeni gözdesi oldu.
Akçadağ Yalınkaya’da bulunan ikiz mağaralar, doğaseverler ve kamp yapmak isteyenlere inanılmaz bir fırsat ve deneyim sunuyor. Son yıllarda oldukça ilgi gören bu rota, baharın gelişiyle birlikte yeniden listenin başına yazılıyor.
Bu rota Yalınkaya Köyü Kaş Mahallesi eski okulun yanında geçen yolun biraz ilerisi ve üst tarafında başlamaktadır. Karadağ’a giden eski patikalardan birine girdiğiniz zaman sizi direk kaya bloklarının alt kısmına çıkartmaktadır. Kaya bloklarının heybetli görüntüleri arasında kuzeydoğu istikametinde ilerlenmektedir.
Bu bölgede onlarca irili ufaklı mağara ve yaşam kalıntısı izleri bulunmaktadır. Bu rota da habitat ve hayvan varlığı zenginliği sunmaktadır. Yürüyüş sırasında çok sayıda sincap görmek mümkündür. Kaya blokların bazen üstüne çıkarak bazen de blokların alt kısmını takip ederek ilerlenmektedir.
Kayaların üzerindeki setlerden yürünerek kısa sürede mağaranın ağzına gelinmektedir. Aralarında 50 metre civarında bir dehliz olan iki mağarayı keşfedilmeye hazır bir şekilde ziyaretçilerini beklemektedir. Mağara keşfi 6-7 kişilik bir grup için 2 saat sürmektedir. Soldaki mağaranın girişinde 80 santimetre çapında ve yaklaşık 2 metre derinliğinde, insan eliyle yapılmış bir sarnıç bulunmaktadır. Mağaraya girmek için birkaç metrelik çok zor olmayan bir tırmanış yapmak gerekmektedir. Mağaranın girişinde bulunan bir çalının altındaki kayanın solundan kolay bir tırmanışla mağaraya girilebilmektedir. Mağaranın içinde birkaç oyuk bulunmaktadır.
Oyuklardan biri mağara girişine göre solda, ikisi de sağdadır. Soldaki oyuk oldukça yüksektir. Ayakta rahatlıkla yürünebilir ve yaklaşık 10 metre sonra sona ermektedir. Bu 10 metrelik etabı yavaş yürümek gerekmektedir. Çünkü oyuğun ağzı dışarı açılmaktadır. Sağdaki oyuklardan biri birkaç metre sonra sona ermektedir. Onun sağındaki oyuk ise bir dehliz gibi ilerleyip sağdaki mağaraya çıkmaktadır. Dehlizin ilk 10 metresinden sonra kapkaranlık olduğu için mutlaka fener kullanılmalıdır. Bu dehliz insanlar tarafından oyularak iki mağara birbirine bağlanmıştır. Dehlizin çıktığı ikinci mağara, ilk mağaranın neredeyse iki katı büyüklüğündedir ve birkaç setten oluşmaktadır. Burada yaşayan grupların asıl nüfusunun bu mağarada yaşadığı açıkça bellidir.
Coğrafya ve insan ilişkisinin en güzel örneklerini bu mağaralarda görmek mümkündür. Bu mağaradan dışarı çıkmak diğerine göre çok daha kolay olduğu için dönüşün bu mağaradan yapılması tavsiye edilmektedir. Mağaradan çıkış yapıldıktan sonra vadiye doğru inişe geçilmektedir. Eğim çok dik değildir fakat kayaların üzerindeki otlar ve küçük çakıl taşları dikkatsiz yürüyüşçülere küçük tatsız sürprizler hazırlayabilir. Eğim aşağı doğru giderken taşlık alanlar yerini otluk alanlara bırakmaktadır. Kayısı ağaçlarının arasından geçerek yavaş yavaş aşağı doğru inmek gerekmektedir. Eski bir traktör yolu sizi aşağıdaki köy yoluna indirmektedir. Rota burada sona ermektedir.