İKTİDARIN GEMİSİ SU ALIYOR
Saray yönetiminin kaybetmekte olduğunu görenler iktidarın gemisine mesafe koyuyor. Cumhur İttifakı’nın çağrısını reddeden Yeniden Refah Partisi, Erdoğan’a ters köşe yaptı. Anketlerin ortalaması Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan karşısında önde olduğunu gösteriyor. Seçimin ilk turda bitmesinin önemine değinen uzmanlar, AKP’nin birçok ilde çözülebileceğine işaret ediyor.
Seçime haftalar kala siyasetin nabzı giderek yükselirken saflar netleşiyor. Saray rejiminin kaybetmekte olduğunu görenler gemiyi terk etmeye başladı. Hüda Par’la görüşmelerini sürdüren Cumhur İttifakı’nın verdiği tavizlere rağmen Yeniden Refah Partisi’ne yönelik çağrısı sonuçsuz kaldı. Seçim kararını açıklayan Yeniden Refah Partisi, önümüzdeki seçimlerde Cumhur İttifakı'na dahil olmayacaklarını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklemeyeceklerini aktaran Erbakan, cumhurbaşkanı adayı olacağını açıkladı. İktidar cephesini hayal kırıklığına uğratan Fatih Erbakan’ın açıklamaları partisinin genel merkezinde alkışlarla karşılandı.İLK TURUN ÖNEMİ DOĞRU ANLATILMALI
Siyasetteki son gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz “Yüzde 7 barajının altında kalacak küçük partilerin milletvekili seçimlerinde ittifaklara dahil olmaması, Meclis kompozisyonunu etkileyecek bir durum değil. İlk turda Cumhurbaşkanlığı seçimini de etkileyecek bir şey değil. Ama ikinci tur açısından adaylardan belli miktarda oy çalacağı için seçimin ilk turda bitmesini engelleyici bir faktör olabilir” dedi. Şu aşamada Cumhur İttifakı’nın seçimi ikinci tura bırakmak gibi bir çabası olabilir” ifadelerini kullanan Boyunsuz, “Millet İttifakı açısından bakınca mesela Muharrem İnce’nin aday olması olumlu bir gelişme değil. Çünkü bugün oyların ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Anketlere göre Kılıçdaroğlu yüzde 50’nin üzerinde olsa da bunu alta çekebilecek en ufak bir gelişme istenmeyecektir. Bu durumu da seçmene doğru şekilde anlatmak çok önemli. Bu kişilerin seçilme şansının olmadığını ve değişim isteyen insanların buraya yönelmemesi gerektiğini anlatmak gerekiyor. İnce’nin seçilme şansı yokken seçimi ikinci tura bırakması sadece iktidarın işine yarayacaktır” değerlendirmesini yaptı.“Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı içinde yer almaması da muhalefet için önemli” diyen Boyunsuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabii diğer yandan seçim ikinci tura kalırsa belki de birtakım pazarlıklarda elini güçlendirmek istiyor olabilirler. İnce için de bu durum aynı olabilir. Diğer yandan Yeniden Refah Partisi’nin AKP seçmenine bir sonraki seçim için şimdiden talip olduğunu söylemek de mümkündür.”
KAZANMA ŞANSI MİLLET İTTİFAKI’NDAN YANA
Siyasal İletişim Uzmanı Suat Özçelebi ise “Şeçim temelde Millet ittifakı ile Cumhur İttifakı arasında geçecek görünüyor. Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkarmayarak Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıkladığı anda Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve parlamentoda kazanma şansı Millet İttifakı lehine çok artacak” diye konuştu.
Ancak İttifakların, yalnız başına seçime giren kendi Cumhurbaşkanı adaylarını çıkaran partiler açısından farklı değerlendirilmesi gerektiğine değinen Özçelebi, “Bu İttifak dışı partilerin Cumhurbaşkanı adayları seçilmese dahi özellikle Millet ve Cumhur İttifakı partilerinin 81 ildeki milletvekili sayılarını doğrudan etkileyecek durumda olacakları çok açık. Özellikle Yeniden Refah’ın kendi başına seçime girmesi Millet İttifakı’ndan Saadet, Deva ve Gelecek Parti tabanlarına etki edebileceği hatta AK Parti’den kendisine gelebilecek oylarla Cumhur İttifakını bazı illerde zorlayabileceğini öngörmek mümkün. Hüda Par’ın Kürt muhafazakâr seçmen üzerinde çok sınırlı bir etki yapacaktır, daha çok ‘gözdağı’ mesajı işlevi göreceğini sanıyorum” dedi.
“Ata İttifakının güçlü partisi Zafer de her iki büyük İttifaka etki edebilecek gibi” ifadelerini kullanan Özçelebi, “Hem İYİ hem de MHP tabanlarına sınırlı düzeyde de olsa etkisi olabilir. Cumhurbaşkanlığından çok bazı illerdeki milletvekili çıkarılmasında dengeleri değiştirebilir” yorumunu yaptı.
Özçelebi sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer Memleket Partisi ve adayı İnce çekilmezse, Millet İttifakı’ndaki aday belirleme krizi ile İYİ Parti tabanından kopup kendisine yönelmiş görünen seküler, milliyetçi ve özellikle genç seçmen ile Millet ittifakının hem parlamento hem de Cumhurbaşkanlığı seçimini negatif etkileyebilir görünüyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun kuracağı yeni İttifak destekleri ile İnce arkasında oluşan bu kümelenmenin geçici olacağını, seçimi ikinci tura bırakma hedefini gerçekleştiremeyeceğini düşünüyorum. İnce’nin iknası oy pusulaları basılmadan gerçekleşmeli, yoksa belli düzeydeki kararsız seçmen ya da sempatizanları adaylıktan çekilse dahi oylarını sandıkta protesto oya dönüştürebilirler.”
KRİZ ÇIKMAZSA YÜZDE 55’İ GEÇER
“Adayların kampanya gücü, vaatleri ve ikna kabiliyeti son haftalara doğru daha güçlü bir çekim noktası oluşturabilir, oylarının ziyan olacağını düşünen kitleler Büyük İttifaklara, adaylara, partilere yani ana adreslerine yönelebilirler” diyen Özçelebi sözlerini şöyle tamamladı: “Kritik hedef kitlelerin, gençler, genç milliyetçiler ve araftaki seçmen olarak AK Parti’den kopmuş görünen kararsızlar olduğu görülüyor. AK Parti güçlü adaylarla eski gücünü ve kazanacağı algısını yeniden kuramazsa, birçok ilde çözülme yaşayabilir. Oyları Cumhurbaşkanının çok gerisine düşebilir. Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu, İttifak içi yeni krizler çıkmazsa, son anketlere göre yüzde 55’in üstünde ipi göğüsleyecek ve birinci turda seçimi kazanacak gibi görünüyor.”
***
Adaylık için YSK’ye başvurdular
Cumhurbaşkanı adaylığı için dün isim başvuruda bulundu. Sırasıyla Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Ahmet Özal ve Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun ile "bağımsız aday" olarak Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Halil Murat Ünver kurula adaylık için YSK’ye gerekli belgeleri teslim etti.
Kılıçdaroğlu 10 puan önde
Ekonomik kriz ve deprem felaketinin ardından AKP ve MHP oyları pek çok ankette dibi gördü. Türkiye Raporu, Aksoy Araştırma, ORC, ALF, PİAR ve ADA’nın yer aldığı 6 farklı araştırma şirketinin son araştırmalarından çıkan sonuç Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkının 10 puana yakın olduğu yönünde. Kılıçdaroğlu, bu anketlerin ortalamasına göre yüzde 54,23 oranında oy alırken Cumhur İttifakı adayı Erdoğan’ın yüzde 45,7’de kaldığı görüldü. Türkiye Raporu, ittifakların oy oranlarını da bazıları iktidara yakın olduğu bilinen anket firmalarını da dahil ederek inceledi. Bu alanda 7 farklı anket firmasının sonuçlarına göre Millet ve Cumhur İttifakları yüzde 40, HDP yüzde 10, diğerleri ise yüzde 9,5 oranında oy alıyor. Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı olarak bir sinerji yarattığını belirterek bu durumun anketlere de yansıdığını söyledi. Özel, “En son bir araştırmada Kemal Bey 10 puanla önde gözüküyordu. Bazı anketlerde 4, bazılarında 6 veya 8 puan önde. İktidara yakın anket kuruluşları da bu sıçramayı gösteriyor” dedi.