İlaç yokluğu ciddi boyuta ulaştı

Malatya’da ilaç yokluğu ciddi boyuta ulaşırken, eczacılar kendilerinde olmayan ilaçları il dışında arıyor. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, “İlaç yokluğu, artık antibiyotik, ağrı kesici değil artık kanser hastalarına sirayet etti” dedi.

İlaç yokluğu ciddi boyuta ulaştı

6 Şubat depremlerinde Malatya’da en büyük yıkımı yaşayan meslek gruplarından biri de eczacılar oldu. Deprem öncesi 264 olan eczane sayısı 247’ye düşerken, 50 eczacıda eczanelerinin yıkılmasından dolayı konteynere geçti. Konteynerlere geçen ve birçok sıkıntıya rağmen konteynerde hizmet veren eczacılar ise ilaç bulmakta zorluk çekiyor.

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez,

“6 Şubat depremleri öncesinde Malatya’da merkezde 227, ilçelerde 37 olmak üzere toplam 264 eczanemiz vardı. Depremde 60 eczanemiz ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Şu an hâlihazırda 50 eczanemiz konteynerde hizmet veriyor. 15 eczanemiz nakil olarak farklı illere giderken, 15 eczanemiz ise ruhsatlarını askıya aldı. Mevcutta 247 eczanemiz kaldı”

dedi.

“HASTAYA İLAÇ BULAMIYORUZ"

Giderlerin yüzde 300 arttığını ancak gelir noktasında aynı oranda bir artış olmadığını dile getiren Sönmez,

“Aradaki fark ilaç firmalarını sıkıntıya sokuyor. İlaç firmalarının sıkıntıya girmesi ilaç depolarına yansıyor. İlaç depolarındaki sıkıntı da biz eczacılara yansıyor. En sonda maalesef hastayla karşı karşıya kalan bizleriz. Kötü taraf biz oluyoruz. Hastaya ilaç bulamıyoruz. Aslında kötü olan taraftan ziyade vicdan azabı çekiyoruz”

diye konuştu.

“MALATYA İÇİNDE İLAÇ BULAMIYORUZ”

“Kanser, kalp, diyabet hastasına ilaç ulaştıramamak bizim ettiğimiz yemine ters” diyen Sönmez, şunları kaydetti:

“Malatya’da 247 eczane arasında ilaç bulmaya çalışıyoruz. Ben bulamayınca başka bir eczacıma “Acaba elinizde ilaç var mı” diye soruyorum. Ama maalesef burada da tıkanıyoruz ve Malatya içinde de ilaç bulamıyoruz. Bu kez il Türkiye genelinde eczacılara ilaç soruyoruz, varsa kargoyla göndermelerini istiyoruz. Yeter ki hastanın tedavisi aksamasın.”

“İLAÇ YOKLUĞU CİDDİ BOYUTA ULAŞTI”

İlaç yokluğunun ciddi boyuta ulaştığını dile getiren Sönmez,

“Artık antibiyotik, ağrı kesici değil artık kanser hastalarına sirayet etti. Buda bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor. Artık senede bir kere zam olmasın çünkü bir hafta önce aldığınız bir eşyayı bir hafta sonra aynı fiyata alabiliyor musunuz? Biz bir yıldı aynı fiyatla mücadele ediyoruz. Aynı fiyatlara hastalara hizmet etmeye ve eczaneyi döndürmeye çalışıyoruz. En az 2-3 personel istihdam ediyoruz; maaşları, sigorta primleri var, vergi veriyoruz”

dedi.

“ECZANE KAPANMALARINA KADAR GİDEBİLİR”

Sönmez, mücbir sebep halinin sona ermesinin ardından vergi ve SGK borçlarının eczacıları olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Sönmez,

“Mücbir sebepten dolayı vergi öteleniyor ama bittikten sonra bunları toplu olarak ödeyeceğiz. Taksitlendirecekler ama 24 ayda bunların hepsinin ödenmesi mümkün mü? Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nda da tüm sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiğimizde bunu söyledik. Deprem bölgesinden alınan vergi, Türkiye genelinde alınan verginin yüzde 1,1’ymiş. Bunun silinmesi çok zor olmamalı. Biz bunu ödemeye başladığımızda sıkıntının ne kadar büyük olduğunu anlayacağız. Şu an sanki SKG primi ya da vergi ödemiyormuşuz gibi geliyor ama onlar birikip önümüze dağ gibi gelecek. Deprem bölgesinde bu sıkıntıların içerisinde mücadele ederken birde maalesef o ödemeleri yapmaya çalışacağız. Bu durum Malatya’da eczane kapanmalarına kadar gidebilir”

ifadelerini kullandı.

“BASİT ANTİBİYOTİKLERE BİLE ULAŞIMIMIZ ÇOK ZOR”

Depremde eczanesi ağır hasar aldığı için yıkılan ve konteyner eczanede hizmet veren Eczacı Furkan Kara ise

“Hâlihazırda basit antibiyotiklere bile ulaşımımız çok zor. Bu mağduriyetin en kısa sürede giderilmesi lazım. Bazı kanser ilaçlarının temininde sıkıntılar yaşanabiliyor. En kısa sürede çözüme kavuşturulması hem halk hem de bizim açımızdan mağduriyeti ortadan kaldıracaktır”

dedi.