İSTANBUL,ANKARA YOK;İZMİR VAR ! 45 İL İÇİN DİRİ FAY UYARISI
MTA'nın yayınladığı diri fay haritası, 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor. İstanbul ve Ankara'nın altında diri faylar bulunmazken, Söke'den Ege sahiline uzanan bir fay hattı var.
MTA, Türkiye'nin diri faylarına ilişkin haritayı güncelledi. Yeni harita 45 ili kapsıyor. En uzun diri fay Kuzey Anadolu hattı, İstanbul ve Ankara'da ise diri fay görünmüyor.
MTA, Türkiye'nin 11 ilinde yıkıma neden olan iki büyük depremin ardından diri fayları gösteren yenilenmiş haritayı yayınladı. Belirlenen 485 diri fay 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor ve deprem riski taşıyor.Haritaya göre, en aktif diri fay, Tokat Niksar'dan çıkarak Amasya, Kastamonu, Karabük ve Bolu'yu geçiyor, Adapazarı'na kadar ulaşıyor. Adapazarı Akyazı'dan çıkan bir başka fay da, İzmit Körfezi'ne kadar uzanıyor. En son 1912'de kırılan Tekirdağ fayı da Şarköy'de karaya çıkıyor, buradan da Saros Körfezi'ne ulaşıyor. Bursa'nın güneydoğusundan gelen çok sayıda diri fay, kentin kuzeybatısına kadar uzanıyor. Haritaya göre Çınarcık, Mecitözü-Sungurlu ve Ecemiş de, Türkiye'nin diri fayları arasında bulunuyor. Erzincan'da 1939'da 7.9 büyüklüğünde deprem üreten fay da, kentin doğusundan başlayarak, Amasya'nın batısına kadar uzanıyor. Muş Varto, Bingöl Karlıova ve 1975'te 6.6 büyüklüğünde depreme neden olan Lice fayları da haritada bulunuyor. Ege'de de özellikle Gediz deltası altındaki diri fayın büyüklüğü dikkati çekiyor. Bu fay, Sarıgöl'den Salihli'nin doğusuna kadar uzanıyor.
İstanbul-Ankara'da yok, İzmir'de var
Bölgedeki bir diğer diri fay olarak da, Söke'den Ege sahiline uzanan fay hattı. İzmir Seferihisar fayı da ilçeyi ikiye bölüyor. Afyon Akşehir, Burdur ve Dinar fayları da diri fay haritasında yer alıyor. İstanbul ve Ankara'nın altında ise diri faylar bulunmuyor.