İşte Malatya’nın ilk çağlaları!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde büyük yıkım yaşayan Malatya’da hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte çiçeklenen kayısı ağaçlarının bir kısmı çağla vermeye başladı.

İşte Malatya’nın ilk çağlaları!

Lezzeti ve aromasıyla ünü ülke sınırını aşan ve dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’da kayısının çiçeklenme dönemi çiftçileri bir yandan sevindirirken diğer yandan da olası bir don ihtimali nedeniyle endişeye sevk etti.

Türkiye’nin ve Avrupa Birliği (AB) tescilli sayılı ürünlerinden biri olan kent ekonomisine ciddi katkı sunan ve Malatyalı çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olan Malatya kayısı, kent ekonomisi için oldukça büyük önem arz ediyor.

İşte Malatya’nın ilk çağlaları!

 Dünya Kayısı Başkenti’ unvanını sahibi olan Malatya’da üretilen kayısı 100’ün üzerinde ülkeye ihraç ediliyor. Kentin özellikle depremde yerle bir olması nedeniyle daha da büyük önem kazanan kayısı, 2023 yılında üreticinin ve ihracatçının yüzünü güldürdü. 2024 yılında daha yüksek ihracatla kentin ekonomisinin iyice toparlanmasında başrol oynaması beklenen kayısıda, bazı bölgelerde çağla dönemi başladı.

Pütürge Bölükkaya Mahallesi Eskikent Mezrasında yaşayan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan Abdullah Karakuş, bahçesinde yetiştirdiği kayı ağaçlarındaki yeni sezonun ilk kayısı çağlalarını paylaştı.

Tarlasında kayısıdan eriğe, karaduttan hurmaya, nardan vişneye, elmadan kara eriğe, şeftaliden karpuza, salatalıktan domatese, biberden patlıcana kadar birçok ürün yetiştiren Karakuş, Malatya’nın ilk çağlalarını kayısı ağaçlarının dallarında görmenin mutluluğunu yaşadı.

 

İşte Malatya’nın ilk çağlaları!

Tarıma bilimsel yaklaşan ve ürettiği ürünlerle ilgili akademik destek alan Karakuş, spesifik (özel) ürünler yetiştirmek için çalışıyor. 30 yılın üstünde çiftçilikle uğraşan Abdullah Karakuş, bundan sonrada bu doğrultuda çalışacağını ifade etti.