Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Afet Riski Azaltma İçin Eğitim Çağrısı
Jeoloji Mühendisleri Odası, 13 Ekim Uluslararası Afet Riskini Azaltma Günü kapsamında, afetsiz bir gelecek için eğitimin önemine dikkat çekti.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 13 Ekim Uluslararası Afet Riskini Azaltma Günü (IDDRR) nedeniyle yaptığı açıklamada, afetsiz bir gelecek için eğitimin rolüne dikkat çekti.
Afet Riski Bilincinde Eğitimin Önemi
Dr. Tatar, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada bilginin önemine vurgu yaparak özellikle okul çağındaki çocukların afet risklerini azaltma konusundaki eğitiminin kritik olduğunu belirtti. Dr. Tatar’ın açıklamasında öne çıkan bazı noktalar şunlar oldu:
- Çocukları ve gençleri güvenli okullar ve eğitim tesisleri aracılığıyla korumak gereklidir. Okulların afete dayanıklı olması ve afet erken uyarı sistemlerinin bir parçası olması önemlidir.
- Çocukların yaşa uygun eğitimle karşılaştıkları riskleri anlamaları sağlanmalı ve bu bilgilere göre güvenliklerini temin edecek adımlar atılmalıdır. Eğitimle bilinçlenmiş çocuklar, daha dayanıklı toplulukların temsilcileri olabilirler.
- Okullar, “afet önleme kültürü”nün teşvik edilmesinde kritik bir role sahiptir. İnsanların karşı karşıya oldukları riskleri anlaması ve bu risklere karşı harekete geçmesi gerekmektedir.
- Çocuk merkezli Afet Risk Azaltma Politikaları geliştirilmelidir. Afet riskini azaltma ve iklim değişikliğine uyum planlarında çocukların ihtiyaçlarına yer verilmelidir.
- Okullar, çocukların ve personelin tüm risklerden korunduğu güvenli öğrenme alanları olmalıdır.
- 2000 yılından bu yana 1 milyardan fazla çocuğun hayatı afetler nedeniyle kesintiye uğramış ve 80.000’den fazla okul hasar görmüştür. Güvenli çocuk, güvenli okul ilkesi (#SafeChildrenSafeSchools) her ülke için öncelik olmalıdır.
Afet Riskini Azaltmak İçin Gelişmeler Takip Edilmeli
Dr. Tatar, son depremlerin ardından afet risklerini azaltmada yeterince başarılı olunamadığını vurguladı. Ülkemizin afet zararlarından en az şekilde etkilenmesi için uluslararası gelişmelerin takip edilmesi ve buna uygun politika ve stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Tatar, afet risklerini azaltmada erken uyarı sistemlerinin kurulması ve işlevsel hale getirilmesi gerektiğini de dile getirdi.
Jeoloji Mühendislerinden Çözüm Önerileri
Dr. Mehmet Tatar, afet risk yönetiminin güçlendirilmesi için önerilerini şu şekilde sıraladı:
- Afetlerle mücadele için afet risk yönetim döngüsünün tüm aşamalarındaki faaliyetleri koordine edecek bir kurumun acil olarak kurulması gerekmektedir.
- Yerel yönetimlerin afet risk azaltma ve müdahale kapasitelerini artıracak idari ve mali önlemler hızla alınmalıdır.
- BM UNESCO ve UNICEF tarafından hazırlanan “Kapsamlı Okul Güvenliği Çerçeve Protokolü”ne taraf olunmalı ve okullarda afet risklerine karşı koruma çalışmaları başlatılmalıdır.
- Toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla ilköğretimde “afet dersi”, ortaokul ve liselerde ise jeoloji dersleri müfredata eklenmelidir.