Kara Leylek Kanyonu’nu gördünüz mü?

Baskil ilçesinde bulunan Fırat Nehri kıyısında kara leyleklerin yuva yaptığı Kara Leylek Kanyonu, doğa harikası bir alan olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kara Leylek Kanyonu’nu gördünüz mü?

Kanyon, Elazığ’ın Baskil ilçesinde Kumlutarla Köyü sınırları içerisindedir ve Fırat Nehri kıyısında bulunmaktadır. Dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen kara leyleklerin yuva yaptığı ve ismini de buradan aldığı doğa harikası bir alandır.

Kumlutarla köyünün iki kilometre kuzeyinden başlayan kanyon, Fırat Nehri boyunca yaklaşık üç kilometre boyunca uzanmaktadır. Tektonik hareketlere bağlı olarak yükselen bu alan Malatya Havzası'nın çökmesinin de etkisiyle Fırat Nehri’nin derine aşındırmasına bağlı olarak oluşmuştur.

Kara Leylek Kanyonu’nun dik yamaçlarında oluşan mağaralar, daha çok buradaki kayaç ve tabaka oluşumlarıdır. Mağaraların ağız kısımları Fırat Nehri’ne dönüktür. Bu mağaraların en önemlisi ise Tepesidelik Mağarası’dır. Mağaranın tepe kısmındaki orta bölümün çökmesi ile giriş kısmı doğal bir köprü oluşturmuştur. Mağara içerisinde tavandan akan bir tatlı su kaynağı da vardır.

Kanyona ulaşım Fırat Nehri üzerinden teknelerle sağlanmaktadır. Ayrıca Baskil ilçe merkezinden 45 kilometre uzaklıktaki Kumlutarla köyünden yaklaşık 15-20 dakika yürüyerek kanyonun üst tarafına ulaşabilirsiniz.

Karaleylek kanyonu, doğaseverler ile fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor. Karakaya baraj göllerinin bağlantı noktasını oluşturan Karaleylek kanyonunun her geçen gün ziyaretçisi artıyor.