KURBAN ETİNİ HEMEN TÜKETMENİN SAKINCALARI VAR MI?

Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etin, yaklaşık 12 ila 24 saat arasında bekletilmesi gerekiyor.

KURBAN ETİNİ HEMEN TÜKETMENİN SAKINCALARI VAR MI?

Kurban etini kestikten hemen sonra tüketenler dikkat… Uzmanlar, kurbanın kesildikten heöen sonra etinin tüketilmesinin sağlıklı olmadığını ifade ediyorlar.

PEKİ, KURBAN BAYRAMI’NDA KURBAN KESTİKTEN SONRA NE YAPILMALI?

Kurban Bayramı’nda bazı yörelerde güne etle başlanıyor ama bizim amacımız güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak olmalıdır. Karbonhidrat ve protein oranımız zaten maksimum olacak. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başladığımız zaman kendimizi aç bırakmadan öğlen yemeğine devam edebiliriz.

Sabah kahvaltısında eti tüketmektense öğlen yemeğinde yapılmasının daha sağlıklı olacağına dikkat çeken uzmanlar, “ Et ağırlıklı beslenileceği için yumurta kahvaltıda tercih edilmeyebilir. Yağsız peynir, iki ad et ceviz, yeşillik ile güne güzel ve hafif bir kahvaltıyla başlayabiliriz. Eğer et tüketimi yapılacaksa, bunun öğlen yapılmasını öneriyoruz. Tatilde olan ve misafirliğe gidecek insanlarımızdan egzersiz programına dikkat etmelerini istiyoruz. Öğlen tabaklarının 4’te 1’i kadar et, diğer geriye kalan 4’te 2’si kadar salata tercih edebilirler. Et miktarları tabak boyutlarına göre değişebilir. Bu insanın kilosuna göre değişebilir, ortalama 100-150 gram civarında olabilir. Yaz tatilinde olan insanlar yemeklerinden önce spor yapabilirler” uyarılarında bulunuyor.

KURBAN ETİNİ HEMEN TÜKETMENİN SAKINCALARI VAR MI?

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin maksimum seviyeye ulaşıyor. Kurban kesildikten sonra eti hemen tüketmememiz gerekiyor. İlk önce etin dinlendirilmesi gerekiyor. En az 10 saat 10 santigrat derece dinlendirilmesinde fayda var. Ama insanlarımız kurbanlarını kestikten sonra hemen tüketmenin peşinde, bu noktada en az 2-3 saat eti dinlendirmeleri gerekiyor. Et yumuşamalı, sinirleri yumuşamalı ondan sonra tüketilmelidir. Tabak dolusu et tüketilmemeli. Sakatatlara dikkat edilmeli. Kolesterol ve tansiyon hastası olan insanlarımız daha dikkatli olmalı. Kurban Bayramından sonra sağlıklı ve dengeli bir program eşliğinde diyetlerine devam edebilirler. Herhangi bir programda devam eden hastalarımız, Kurban Bayramından 2-3 kilogram yağdan geri dönüş sağlayabiliyorlar. Kurban etinin sert olması özellikle mide problemleri yaşayan kişilerde ciddi sindirim sorunlarına yol açmaktadır. Bu sebeple kurban etini en az 1 gün dinlendirdikten sonra tüketmek hem pişirilmesini hem de sindirilmesini daha kolaylaştıracaktır.