Maden Çalışmalarıyla Pütürge'de Ekosistem Sarsılıyor

Pütürge Çevre platformu Sözcüsü Ramazan Derin, Pütürge’de çıkarılan profilit madenin başta bölge halkı olmak üzere tüm canlı hayatını tehdit ettiğini söyledi.

Maden Çalışmalarıyla Pütürge'de Ekosistem Sarsılıyor

Pütürge Çevre Platformu Sözcüsü Ramazan Derin, Pütürge’de çıkarılan profilit madeninin bölgeye verdiği zararı anlattı. Profilit madeninin 2018’den sonra yoğunluk kazandığını ve çevre için tehlike saçtığını söyleyen Demir, maden şirketinin  mahalle yolunu kullandıklarını ve köylülerin buna itiraz ettiğini belirtti. Maden şirketinin ilerleyen süreçte köylüleri ikna ettiğini söyleyen Demir, bunun başlı başına ayrı bir sorun olduğunu söyledi.

Toz ve gürültünün bölge halkını göçe zorladığını belirten Demir,“Yolun etrafındaki yerleşim alanları şu anda bir tane ev kalmış durumda. Herkesin mücadele etmesi gerekirken gitmeyi tercih ettiler. Tarım arazileri, orman ve meralar var. Her türlü imkandan faydalanmak yerine gurbet ellerde yaşamayı tercih ettiler.”

Dedi.

 

“PÜTÜRGE ADINA ÇOK BÜYÜK BİR YIKIM OLUR”

2018 yılından sonra çalışmalar hız kazandığını vurgulayan Demir,“Önceleri 4-5 araçla çekilen maden şu anda 20 adet kamyonla Şiro çayı bölgesinde tespit edilen noktada stok ediliyor. Oradan da tırlarla Malatya Battalgazi Pütürge yol ayrımına taşınıyor. Her iki yerde aynı zamanda büyük bir kirlilik meydana geliyor. Şu anda da yapılmak istenen bir tesis var. Gerçekten kurulduğu anda eğer faaliyete geçerse Pütürge adına çok büyük bir yıkım olur. Çok büyük bir çevre felaketi olur. Hemen yanı başında 10 metre uzaklığında Şiro çayı var. Bu çay aynı zamanda Fırat’ın bir kolu olduğu için Karakaya Barajı’na mesafesi 2,5 km bir şey. Karakaya barajı gölü ve Şiro çayı çok büyük tehdit altına girer.”

İfadelerine yer verdi.

 

"ÇED YAPILMADI!"

 “Burada çok büyük bir risk var.” Diyerek açıklamasına devam eden Demir,“Bu konuda ilgili kurumlarla defalarca görüşme yaptık. Bildirimde bulunduk. Halktan aldığımız ıslak imzalarla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, valiliğe, tarım il müdürlüğüne, Pütürge Belediyesine Büyükşehir Belediyesine gereken tüm başvuruları yaptık. Birkaç kurum gelip burada inceleme yaptı ama sonuç alamadık. 8 Şubat ‘ta yapılması planlanan halkın katılım toplantısı yapılmamış olmaması ve ertelendiğine dair bilgi verilmemesi düşündürücü bir sonuç. Masa başında yapılan bir işlem mi var bilmiyoruz”

dedi.

 

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplatışının yapılmadığını ve dolayısıyla bu konuda bölge halkına herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığını kaydeden Demir, tüm bölge halkını Pütürge’ye sahip çıkmaya devam etti.