MALATYA 1 MİLYONLA YERİNDE DÖNÜŞEBİLİR Mİ?

Malatya Söz haberine göre; Çevre, İklim ve Şehircilik Bakanlığı tarafından deprem bölgesinde başlatılan yerinde dönüşüm bir taraftan umutlar yeşerirken diğer taraftan da artan inşaat maliyetleri depremzedeyi kara kara düşündürdü. Devletin sunduğu 1 milyon yerinde dönüşüm desteği daha yerine ulaşmadan eridi gitti. 150 metre karelik evin maliyeti 2 buçuk milyonu buldu. Malatya bir milyonla dönüşebilir mi sorusunu MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu yanıtladı. İşte detaylar…

MALATYA 1 MİLYONLA YERİNDE DÖNÜŞEBİLİR Mİ?

Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar alan Malatya’da yerinde dönüşümün ilk çalışmaları başladı.  17 Temmuz itibariyle deprem bölgesinde başlayan yerinde dönüşüme kısa sürede rekor başvurusu gelirken; depremzedeye verilen desteklerde yetersiz kaldı. İnşaat maliyetleri bir ayda ikiye katladı.

DESTEK ÇOK YETERSİZ!

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, yerinde dönüşümü önemsediklerini belirterek, depremzedelere tanınan desteklerin yetersiz kaldığını söyledi.

“DÖNE DÖNE SÖYLEDİK AMA KARŞILIK BULAMADIK”

Şehrin dönüşümü için ilgili yetkililerle sürekli görüştüklerini kaydeden Bülbüloğlu, “Yerinde dönüşümün hayata geçmesi bizi memnun etti ancak inşaat maliyetlerinin çok yüksek olduğunu. 150 metrekare bir dairenin maliyetinin iki, 2 buçuk milyon lira civarında olduğunu söyledik. Verilen hibe ve kredi desteğinin vatandaşımıza yetmeyeceğini söyledik. Vatandaş bu süreçte hem işini, evini, eşyasını kaybetti. Bunu katıldığımız toplantılarda dile getirdik ama karşılığını bulamadık.” açıklamasında bulundu.

Bülbüloğlu açıklamalarına şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz ay Bakanlıkta bunu dile getirirken betonun metreküpü bin 500 liraydı. Bugün baktığımızda aradan bir ay geçmesine rağmen metreküp fiyatı 2 bin oldu. Bakırcılar Çarşısı’nın açılışında maliyetlerin kontrol altında tutulması gerektiğini aksi takdirde yerinde dönüşümün hiçbir karşılığının olmadığını söyledik. Bunu döne döne söyledik. Vatandaşın gerçekten işi çok zor.”

VATANDAŞ: BU MALİYETİ NASIL ÖDEYECEĞİZ?

Öte yandan yerinde dönüşüme başvuru yapan bir vatandaş ise inşaat firmasının verdiği teklisi söyledi. Depremzede vatandaş, “Bizim evler yıkıma girdiği, evimizi yerinde yapalım diye dün bir inşaat firmasından teklif aldım. Tevfik Temelli Caddesi’nde 120 metrekare bir dairenin teklifi 2 milyon 800 bin. Biz bunu nasıl karşılayalım, hadi 500 bin hibe 500 binde kredi alalım diyelim.  Geri kalanı emekli olarak nasıl ödeyeceğiz” diye sordu.