MALATYA BİRİNCİLİĞE OYNUYOR! YÜZDE 261 ZAM
Türkiye’de ‘Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü’ Haziran raporuna yayımlandı. Depremden sonra artan fahiş kira oranlarıyla Malatya ikinci sırada yer alarak vatandaşı şaşırtmadı. Malatya’daki kira artış oranı geçen yıla kıyasla yüzde 261,4 oranında arttı.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Malatya’da kısa sürede kiralar hızla yükseldi. Depremin şokunu henüz atlatamayan depremzedeyi bir de ev sahibi vurdu. Hasarsız yapının çok az olduğu kentte, ev sahiplerine gün doğdu. 6 Şubat’tan önce en yüksek kiranın normal daireler için 3-4 bin olduğu kentte depremin ardından bu rakam en az ikiye katladı.
ÇARPICI SONUÇLAR
Yapılan araştırmalara göre deprem bölgesi ileri arasında en çok hasarlı yapıya sahip olan Malatya’da kira artışlarının çok yüksek olduğu ortaya çıktı. Gayrimenkul piyasasının nabzını tutan özel bir emlak platformu ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırladığı raporda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
BETAM raporuna göre büyükşehirlerde kira artış hızları değişmeye başladı. En yüksek fiyat artışı görülen il yıllık yüzde 288 ile Trabzon iken, en az artış yaşanan il yüzde 23,5 ile Muğla görülüyor.
BİRİNCİLİK TRABZONDA
Değişen arz talep dengesi doğal olarak kira fiyatlarına da yansıyor. Kira artış oranları incelendiğinde, Mayıs ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 101 olurken büyükşehirlerdeki kira artış hızlarının farklılık gösterdiği göze çarpıyor (Tablo 1). Mayıs verilerine göre Muğla dışındaki büyükşehirlerdeki yıllık kira fiyatı artış oranı yıllık TÜFE enflasyon oranından ortalama yüzde 39,6 daha yüksek olduğu incelenmiştir. En yüksek fiyat artışı görülen il yıllık yüzde 288 ile Trabzon iken, en az artış yaşanan il yüzde 23,5 ile Muğla görülüyor.
MALATYA İKİNCİ SIRADA
Yüksek kira artış oranında Trabzon’u takip eden iller ise sırasıyla yüzde 261,4 ile Malatya, yüzde 213,2 ile Ordu, yüzde 192,7 ile Mardin ve yüzde 192,2 ile Ankara oldu.