Malatya çekirdekten kazandı!

Dünya kayısı başkenti unvanının sahibi olan ve kuru kayısı ihracatında lider durumda bulunan Malatya, kayısı çekirdeği ihracatından da önemli bir gelir elde etti.

Malatya çekirdekten kazandı!

Coğrafi işaret tescil belgeli " Malatya kayısı çekirdeği"nden elde edilen gelir her yıl daha da artış gösteriyor.

Malatya’nın Türkiye’de büyük söz sahibi olduğu ve 100’den fazla ülkeye ihraç ettiği kayısının çekirdeği de ihracatta önemli bir rol oynuyor.

Malatya çekirdekten kazandı!

Dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği kentte, kayısının yanı sıra çekirdeği de değerlendiriliyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da, coğrafi işaret tescil belgeli "Malatya kayısı çekirdeği"nden elde edilen gelir yüzleri güldürüyor.

Malatya'da üretilen kuru kayısı dünyanın birçok ülkesinde ağızları tatlandırırken, çekirdeği ise ihraç edilen ürünler arasında yerini alıyor.

Malatya çekirdekten kazandı!

Malatya Ticaret Borsası’ndan alınan bilgiye göre, 2024 yılı ocak ayında 230 ton kayısı çekirdeği ihracatı karşılığında 860 bin dolar gelir sağlandı. Şubat ayında ise 529 ton kayısı çekirdeği ihracatı yapılırken bir milyon 777 bin dolar döviz girdisi oldu.

Mart ayındaki verilere göre, 319 ton kayısı çekirdeği ihracatı yapılırken bunun karşılığında bir milyon 103 bin dolar gelir elde edildi.

Nisan ayında 138 ton kayısı çekirdeği ihracatından 518 bin dolar gelir sağlandı. Mayıs ayında ise 265 ton ihracat gerçekleştirildi ve bunun karşılığında 744 bin dolar para kasaya konuldu.

Malatya çekirdekten kazandı!

Kayısı çekirdeğinden haziran ayında 182 ton ihracat karşılığında 526 bin dolar, temmuz ayında ise 370 ton ihracat karşılığında 966 bin dolar gelir elde edildi.

Kayısı çekirdeği ihracatı ağustos ayında ise yeniden yükseldi. Geride kalan ayda 438 ton kayısı çekirdeği ihracatı gerçekleştirilirken bunun karşılığında bir milyon 141 bin dolar gelir sağlandı.

 

Malatya çekirdekten kazandı!

Malatya, 2024 yılında sekiz aylık bölümde toplamda 2 bin 473 ton kayısı çekirdeği ihracat gerçekleştirirken, bunun karşılığında 7 milyon 638 bin dolar gelir elde etmiş oldu.