Malatya depremde sesini duyuramadı

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde sesini duyurmakta zorlanan Malatya, sosyal medyada da geri planda kaldı.

Malatya depremde sesini duyuramadı

Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümünden Murat Demir tarafından hazırlanan, “06 Şubat Kahramanmaraş Merkezli Depremler Sonrasında Sosyal Medya Kullanımının Yansımaları” konulu araştırma projesinde Malatya detayı dikkat çekti.

Türk Deprem Araştırma Dergisi’nde yayınlanan raporda,“Sosyal Medya Kullanımının 06 Şubat Depreminin Sonrasına Olumu Yansımalarına” konusunda “Göz ardı edilemeyecek gerçeğimiz deprem, 06 Şubat 2023’de on binlerce can kaybına sebep olmuştur. Enkaz altından yaralı bir şekilde birçok vatandaşımız kurtarılmıştır. Çalışmalarda kullanılan teknolojik cihazların çok fazla katkısı olmuştur. Gerek enkazların yanında gerekse enkaz altında kalan vatandaşlarımızın sosyal medya paylaşımları vesilesi ile birçok insanımıza daha çabuk ulaşılabilmiştir. Lojistik vb. yardım çalışmalarına yön verebilmek amacıyla birçok paylaşım yapılmıştır. Asılsız paylaşımların kurtarma çalışmalarına olumsuz yansımaları olmuştur. Bu paylaşımlar kurtarma ekiplerinin gereksiz intikaline, toplumsal panik ve endişeye sebep olmuştur. Bu çalışmada, sosyal medyanın depremin yaralarının daha çabuk sarılabilmesi, yardım ve lojistik çalışmalarının daha iyi yönlendirilebilmesi için nasıl faydalı olabildiği, asılsız paylaşımların nasıl olumsuz etkilere sebep olduğu veriler yardımıyla gösterilmiştir. Son bölümde Twitter’ın paylaşımlar içerisindeki öne çıkan yönü ve istatistiksel verileri incelenmiştir”

ön sözüne yer verdi.

KURTARMA ÇAĞRILARININ BİR KISMI SOSYAL MEDYADAN OLDU

Raporda, sosyal medya kullanımının 6 Şubat depreminin sonrasına olumu yansımaları ile ilgili“Yaşadığımız son depremin bölgesel yıkıcı etkisi, birçok il ve ilçede yıkımlara sebep olmuştur. Bu nedenle ilk saatlerde arama kurtarma çalışmalarında aksaklıklar yaşanmıştır. Yıkımın böylesine büyük ve geniş çaplı olduğu bir afette her yere aynı anda yetişmek zor olmuştur. Ekiplerin ilk etapta yetişemediği ve içerisinde canlı bulunan enkazlardan gelen kurtarma çağrılarının bir kısmı sosyal medya platformları üzerinden olmuştur. Gerek enkaz altında kalanların paylaşımları gerekse enkaz çevresindekilerin paylaşımları enkaz altında olan ve henüz yardımın ulaşmadığı kimselere daha hızlı bir şekilde ulaşılmasına katkıda bulunmuştur. 6 Şubat depreminde Malatya'da depreme evinde yakalanan vatandaş, enkaz altındayken sosyal medya paylaşımı yaparak kendisinin ve ailesinin hayatını kurtarmaya vesile olmuştur. Depremzede, sosyal medya mesajlarını enkaz başına geldiklerinde de sürekli attığını ve bu yolla enkaz kaldırma sırasında kendilerine nokta belirttiğini ve bu şekilde daha çabuk kendilerine ulaşıldığını ifade etmiştir. Depremde Hatay’da enkaz altında kalan bir vatandaş, fotoğrafını bir sivil derneğin kurucusunun sosyal medya platformu hesabına iletti. Kendisini kurtarmalarını istedi. Takipçisine mesajla dönen yönetici ise, şarjını muhafaza etmesini istedi ve yolda olduklarını ifade etti. Afetzede bu paylaşım vesilesi ile kurtulabilmiştir”

ifadeleri yer aldı.

YANLIŞ PAYLAŞIMLARIN OLUMSUZ YANSIMALARI OLDU

Sosyal medya kullanımının 6 Şubat depreminin sonrasına olumsuz yansımaları ile ilgili raporda şu ifadelere yer verildi:“Her teknolojinin olumlu kullanımının yanında, olumsuz ve kötü niyetli kullanımları da mevcuttur. Yaşadığımız bu deprem felaketinde ne yazık ki bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yapılan yanlış paylaşımların olumsuz yansımaları da olmuştur. Bunlar hem yardımların aksamasına hem de toplumda güven duygusunun sarsılmasına sebep olmuştur. Oysaki yapılan bir enkaz paylaşımı asılsız çıktığında oraya giden yardım ekibinin zaman kaybetmesine ve gerçek enkazlara geç gitmesine sebep olmaktadır. Hem ekibin moral ve motivasyonunu bozmaktadır hem de geç kalınan enkazlarda kalan insanlar ve enkaz başlarında bekleyen vatandaşlarda güven duygusunu zedelemektedir.”

MALATYA BEŞİNCİ SIRADA YER ALDI

Raporda, her iki depremin merkez üssünün Kahramanmaraş olmasına rağmen, sosyal medyada kullanıcılar en fazla Hatay paylaşımları yaptı. En fazla paylaşım 39 milyon ile Hatay olduğu kaydedildi.

Hatay’ı 17 milyon paylaşım ile Kahramanmaraş takip etti. Adıyaman, 9,5 milyon paylaşımla üçüncü sırada yer aldı. 5,4 milyon paylaşımın yapıldığı Gaziantep raporda beşinci sırada bulunurken, Malatya ise 5,3 milyon paylaşımla beşinci sırada bulunuyor.