MALATYA İÇİN ASIL TEHLİKE YARATAN FAY HANGİSİ?

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, Pütürge-Çelikhan segmenti Malatya için büyük bir tehlike arz ettiğine dikkat çekerek, “Erzurum ya da Palu-Bingöl arasındaki depremlerde Malatya için büyük bir tehlike yok ama bizi esas çok etkileyecek ve yıkıcı depremlere neden olacak şey Pütürge-Çelikhan arasındaki bağlantıdan kaynaklanıyor” dedi.

MALATYA İÇİN ASIL TEHLİKE YARATAN FAY HANGİSİ?

Özgür, Pütürge ilçesinde meydana gelen 4,6 ve Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Pütürge-Çelikhan segmentinde yakın zamanda bir kırılma beklediklerini yineleyen Özgür, Yeşilyurt içerisinden geçen fayın ise normalde literatürde olmadığını söyledi.

“5,6’NIN ÜZERİNDE BİR DEPREM ÜRETECEĞİNİ TAHMİN ETMİYORUZ”

Özgür, Yeşilyurt’ta 5,6 büyüklüğünde bir depremin daha önce yaşandığını hatırlatarak, “O depremin ardından git gide şiddetini düşürüyor. Şiddetini düşürmesine rağmen fay hattı Malatya’ya yakın olduğu ve 7-8 kilometre derinlikte olduğu için şiddetli bir şekilde hissediyoruz. Ama üretebileceği depremi daha önce yapmıştı. 5,6 büyüklüğün üzerine çıkacağını tahmin etmiyoruz” dedi.

“EN AZ BİR YIL DAHA BÖYLE GİTMESİNİ BEKLİYORUZ”

Pütürge ile ilgili kaygılarının devam ettiğini dile getiren Özgür, şunları söyledi:

“Pütürge-Çelikhan segmenti Malatya için büyük bir tehlike arz ediyor. Erzurum ya da Palu- Bingöl arasındaki depremlerde Malatya için büyük bir tehlike yok ama bizi esas çok etkileyecek ve yıkıcı depremlere neden olacak şey Pütürge-Çelikhan arasındaki bağlantıdan kaynaklanıyor. 6 ay ila bir yıl içerisinde bu tür depremler olacaktır. Kahramanmaraş depreminin ardından irili ufaklı depremler oluyor. Bundan sonrada depremler olacaktır. En az bir yıl daha böyle gitmesini bekliyoruz.”