Malatya için dikkat çeken açıklama! 7 ve üzeri deprem üretecek fay var mı?

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Malatya’da ‘7 ve üzeri deprem üretecek fay kaldı mı?’ sorusunun cevabını uzmanı verdi.

Malatya için dikkat çeken açıklama! 7 ve üzeri deprem üretecek fay var mı?

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, iki büyük depremden ciddi şekilde etkilenen ve sonrasında yaşanan artçılarla büyük korku yaşayan Malatya için önemli bir açıklamada bulundu. Öğüt,“Malatya’da 6 Şubat 7,6'lık deprem sonrası 7 ve üzeri deprem üretebilecek fay parçası kalmadı”

dedi.Öğüt,“Yeşilyurt, Doğanyol, Akçadağ, Doğanşehir ve Yeşilyurt-Çelikhan arasında 4,0 ila 5,0 arası depremlerin olması anormal bir durum değildir çünkü bölgelere uygulanmış 2.5+2.5=5 bar stres transferi olmuştu yanı başınç (baskı) uygulanmıştı”

açıklamasını yaptı.Öğüt, bölge için ise şunları söyledi:“Çelikhan, Pütürge yöresinde depremlerin bir diğer ana nedeni alttan kuzey yönlü 25mm/yıl üstten 16mm/yıl hız ile bu bölgeye hem Arabistan hem Malatya- Elazığ- Tunceli-Bingöl bloğu baskı yani (basınç) uygulamakta bu basınca ek olarak Adana-Osmaniye-Maraş bloğunun dönme davranışı sonucunda baskı uygulamaktadır. Bu bölgede 4,0 ilâ 5,1 arası depremlerin çoğu gerilim transferi sonucunda olmaktadır ve artçı depremlerdir.”