Malatya için dikkat çeken rapor: Ovacık ve Yedisu’ya dikkat!
Bilim Rehberi tarafından yapılan araştırmada; Çelikhan-Sincik-Pütürge ve Elazığ (Palu) segmentleri 5 üzeri depremlerin devam edeceğine yer verilerek, Malatya-Ovacık ve Yedisu fayına dikkat çekildi.
Bilim Rehberi, depremle ilgili yaptığı araştırmaları bir rapor haline getirerek kamuoyu ile detaylı bir şekilde paylaştı.
Araştırma raporuyla ilgili yapılan açıklamada,“ Büyük depremden sonra ülkemizin çeşitli yerlerinde de ara ara orta şiddette depremler olmakta ve bu durum haklı olarak sizleri endişe ve korkuya sürüklemektedir. Ancak şunu bilmeniz gerekir ki bu endişelerinize en doğru cevabı yine bilim verecektir. Bu iş, uzmanlığı ve eğitimi ne olduğu belirsiz kişilerin tahminleriyle yürümemektedir. Evrenin dili matematiktir. Formüle uymayan bir unsur/olay bilim değil koca bir saçmalık olur. Her olayın ve gelecekte olacakların matematiksel hesabı, sebebi ve olağan bir olay örgüsü vardır. Bu olaylar bilimsel yollar dışında tahmin, sezgi veya rüyalar aracılığıyla çözülemez. Çözdüğünü sanan kişiler ise önce kendini sonra sizleri kandırarak pirimci, çıkarcı ve duygu sömürücü kişiler olarak lanse edilmelidir. Konuya bu sözlerle başlamak istememizin temel sebebi maalesef bilim insanlarının azarlanarak terslendiği, hayal güçleriyle değil de kanıtlarla bilgi aktarımı yapmalarından dolayı "kusurlu" bulunduğu ortamdan rahatsız olmamızdır. Kısaca bilim, sadece bugünü değil, aynı zamanda geleceği de aydınlatan fenerdir, bilgiyle donanmış bir toplum, daha aydınlık yanılar inşa eder”
ifadelerine yer verildi.
Bilim Rehberi tarafından yapılan araştırma sonucunda Malatya-Adıyaman ve çevresiyle ilgili şu bilgiler yer aldı:“Çelikhan-Sincik-Pütürge ve Elazığ (Palu) segmentleri 5+ depremler devam edecektir. Bölgede gerilim halen devam etmektedir. Çöşnük fayını Mart ayından beri Mehmet Önal hocamızın referansıyla ilk biz dile getirdik. Bu fay 4+ artçı atmaya devam edecektir. Malatya-Ovacık fayı, Yedisu kırılmadıkça büyük deprem üretmez.”
İşte bilimsel araştırmanın dikkat çeken raporu:
YEDİSU SEGMENTİ
Bu segment 1864 yılında 7+ kırılarak bölgeye ciddi zararlar verdi. Deprem aralığı kayma hızına göre dar. Yedisu segmentinin deprem tarih aralığı Çınarcık segmeti ile karıştırılmaması gerek. Iki segmentin kayma hızı çok farklı. Kısaca Yedisu segmentinde 10-15 yıl bandında 7+ kırılma görülmesi süpriz olmaz. Etki alanı derinlik ve şiddetin yayılımına göre değişir. Bu sebeple olursa neresi etkilenir sorularına net cevap verilemez.
HATAY-OSMANİYE-GAZİANTEP VE ÇEVRESİ
Depremini yaşayan bölge artık rahatlama eğiliminde. Hatay Kırıkhan segmenti creep hızı yüksek olduğu için 4.7+ depremler tamamen bilimsel ve beklenendir. Osmaniye Toprakkale FZ yine Kırıkhan gibi 4.7+ reaksiyon verebilir. G. Antep ve çevresinde kritik bir durum yok. Pazarcık segmenti 4+ gerilime bağlı deprem yaratabilir. Bu bölgeyi tek rahatsız eden Yesemektir. 20-25 sene bandında Yesemek'de en az 6+ deprem reaksiyonu görebiliriz.
KAHRAMANMARAŞ VE ÇEVRESİ
Göksun, Elbistan ve K. Maraş merkez en fazla 4 mw gerilime bağlı artçı veya bağımsız depremlere gebedir. Bunlar yıkıcı pozisyonda değildir. Mart 2024 den sonra sönümlemeyi hisseder düzeyde görebiliriz. Bu bölgelerde 5+ dahi deprem beklenmiyor.
MALATYA-ADIYAMAN VE ÇEVRESİ
Çelikhan-Sincik-Pütürge ve Elazığ (Palu) segmentleri 5+ depremler devam edecektir. Bölgede gerilim halen devam etmektedir. Çöşnük fayını Mart ayından beri Mehmet Önal hocamızın referansıyla ilk biz dile getirdik. Bu fay 4+ artçı atmaya devam edecektir. Malatya-Ovacık fayı,
Yedisu kırılmadıkça büyük deprem üretmez.
KARLIOVA SEGMENTİ
Kayma hızı ve atım mesafesi yüksek fay segmenti Karlıova en son büyük depremini 1949 yılında 6.8 mw ile yaşadı. Paleosismolojik verilere göre buranın deprem aralığı 90-150 yıl bandında 15 yıl sonra bölge riskli pozisyona girebilir. Tahmini yine 6.8 mw gibi reaksiyon vermesi söz konusudur.