MALATYA KİRA ARTIŞINDA ZİRVEDE

Malatya Söz haberine göre ; Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yapılan araştırmaya göre; Malatya, yıllık kira artışlarında en yüksek artışın olduğu şehir olarak birinci sırada yer aldı. Deprem sonra fahiş kira artışının olduğu kentte vatandaşlar, uygun fiyata kiralık ev bulmakta zorlanıyor.

MALATYA KİRA ARTIŞINDA ZİRVEDE

Türkiye genelinde kira fiyatlarının yıllık değişiminde geçtiğimiz üç ayın aksine arttı. Mayıs’ta yüzde 101 olan yıllık kira fiyatlarının yıllık artış oranı Haziran’da yüzde 110,8’e yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde 56,5 TL olan Türkiye geneli güncel ortalama metrekare kira fiyatı 119,2 TL oldu.

Haziran ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 110,8 olurken büyükşehirlerdeki cari kira artış hızları farklılık gösterdi. En yüksek fiyat artışı görülen iller:

Malatya (yüzde 243,1), Ordu (yüzde 225), Trabzon (yüzde 224,1), Ankara (yüzde 187,5) ve Erzurum (yüzde 177,8).”

En düşük kira artışının görüldüğü iller:

“Gaziantep (yüzde 113,7), İstanbul (yüzde 109,7), Adana (yüzde 93,4), Antalya (yüzde 72,4) ve Muğla (yüzde 35).”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından en yüksek kira artışının olduğu il olarak birinci sırada yer alan Malatya’da, vatandaşlar fahiş kira artışları karşısında isyan ediyor. Deprem sonrası özellikle barınma ihtiyacından dolayı kenti terk etmek zorundan kalanlar geri dönerken fahiş kira artışları nedeniyle oturacak yer bulmakta zorlanıyor.Deprem öncesinde en yüksek kiranın 5 bin TL olduğu Malatya’da depremin ardından kiralar 20 bin TL’ye kadar dayandı. En düşük kiranın 8 ila 10 bin TL olduğu kentte, fahiş kira artışları nedeniyle ev bulamayan vatandaşlar konteynerde yaşamalarını sürdürüyor.